Svijet
9

Boko Haram objavio video likvidacije 50 muškaraca među kojima su i dječaci

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi video objavljen u subotu prikazuje militante Boko Harama kako likvidiraju civile u studentskom domu.
Foto: AFP
Foto: AFP

Većina likvidiranih su muškarci, a među njima ima i dječaka ne starijih od 16 godina. Kako su rekli čelnici nigerijskog Boko Harama, oni su ubijeni "jer su nevjernici".

"Postarali smo se da pod natopimo krvlju i to će biti naš budući način akcija i hapšenja nevjernika. Od sada, ubijanje i uništavanje bit će naša vjerska dužnost gdje god da se pojavimo", rekao je u videu jedan od militanata.

Uznemirujući snimak se pojavio dva dana nakon izvještaja o napadu na jedno selo u kojem su militanti Boko Harama likvidirali starije građane u školi u mjestu Gwoza na sjeveroistoku Nigerije.

Tačan broj ubijen se ne zna, ali se pretpostavlja da je ubijeno najmanje 50 osoba.

Poznavaoci terena tvrde da je video načinjen oko 60 kilometara od Gwoze u objektu koji je najverovatnije dom za studente koji su često meta napada militanata. Sam naziv Boko Haram na Hausa jeziku u slobodnom prijevodu znači "Zapadna adukacija je grešna".

Militanti kontrolišu sjeveroistok Nigerije, a tu su teritoriju proglasili halifatom. Ubijaju stanovnika mjesta za koje smatraju da su nevjernici i neprijatelji. Do sada je ubijeno oko hiljadu ljudi, uglavnom muslimana, a 1,6 miliona stanovnika je protjerano sa teritorije koju kontrolišu militanti. Rat sa legalnim vlastima Nigerije pa i Čada, Nigera i Kameruna traje već pet godina, ali su žrtve uglavnom nemoćni civili.

Vezani članci