Otvoren put diplomatiji
31

Bijela kuća upozorava: Ne možemo kontrolisati naredni ruski potez i ne znamo šta će uraditi Putin

V. K.
Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki (Foto: EPA-EFE)
Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki (Foto: EPA-EFE)
Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki održala je konferenciju za medije na kojoj je između ostalog govorila i o aktuelnoj situaciji na istoku Evrope i o diplomatskim naporima SAD-a i drugih zemalja da riješe probleme između Rusije i Ukrajine.

Psaki se tokom konferencije osvrnula na nedavno održani sastanak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i ruskog predsjednika Vladimira Putina te je naglasila kako Sjedinjene Američke Države pozdravljaju sve diplomatske napore, ali da još uvijek nisu upoznati o detaljima ovog sastanka.

"Ohrabruju nas bilo kakvi napori u diplomatiji. Mislimo da je predsjednik Macron tokom sastanka jasno stavio do znanja Putinu da će se Rusija suočiti s ogromnim posljedicama ukoliko se odluče za napad na Ukrajinu. Nastavit ćemo održavati kontakt s našim francuskim partnerima. Macron i Biden su razgovarali dva puta, a uskoro se očekuje i zajednički angažman na istoku Evrope", rekla je Psaki.

Na pitanje da li se u ovim trenucima mogu procijeniti naredni koraci Ruske Federacije i Vladimira Putina na području Ukrajine, Psaki ističe kako je izuzetno teško govoriti o tome.

"Još uvijek nemamo nikakva predviđanja šta će predsjednik Rusije Vladimir Putin uraditi. Ne možemo kontrolisati naredni ruski potez. Uvijek ćemo ostaviti otvorena vrata diplomatiji. Razmišljamo tako jer ne znamo šta će Putin uraditi. Još uvijek Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu i zbog toga je važno ostaviti otvorena vrata diplomatiji", ističe glasnogovornica Bijele kuće.

Na kraju razgovora s medijima Psaki se osvrnula i na susret Bidena i njemačkog kancelara Olafa Scholza. Iako Scholz direktno nije govorio o tome da li će paket sankcija prema Rusiji uključivati i rusko-njemački projekt Sjeverni tok 2, Psaki je još jednom poručila kako taj projekt neće proći nekažnjeno.

"Čuli ste i njemačkog kancelara šta je govorio tokom posjete Bijeloj kući. Također, predsjednik Biden je bio jasan. Ako Rusija napadne Ukrajinu, stat ćemo ukraj Sjevernom toku 2. Međutim, treba znati da Sjeverni tok 2 nije u funkciji. Njemački regulatori još uvijek nisu proveli certifikaciju plinovoda. Bili smo vrlo jasni tokom sastanaka, ali i izjava u javnosti, taj projekt se neće nastaviti ako Ukrajina bude ugrožena", zaključila je Psaki.