Postignuta nagodba
72

Philips u SAD-u mora platiti 1,1 milijardu dolara obeštećenja zbog spornih respiratora

B. R.
Philips nagodbom pristao na obeštećenje zbog spornih respiratora (Foto: EPA-EFE)
Philips nagodbom pristao na obeštećenje zbog spornih respiratora (Foto: EPA-EFE)
Nizozemski proizvođač medicinskih uređaja Philips je pristao platiti obeštećenje u iznosu od 1,1 milijardu dolara, i to po tužbi u vezi potencijalno neispravnih respiratora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Time će biti stavljena tačka na kontroverzan i duboko štetan period za ovu kompaniju. Nije narušena samo njena reputacija, već je pretrpjela i finansijsku štetu. Naime, prije tri godine je utvrđeno da se može degradirati pjena u Philipsovim uređajima za disanje, a koji se koriste za liječenje apneje u snu i drugih poremećaja. Konkretno, postojala je mogućnost da se desi oslobađanje toksičnih tvari u maskama uređaja, a koje nose pacijenti.

Iz Philipsa su saopćili da pristajanje na obeštećenje ne znači da su priznali krivicu ili odgovornost niti da su respiratorima uzrokovane bilo kakve povrede. Međutim, iznos nagodbe je mnogo niži nego što su pojedini očekivali - do 4,5 milijardi dolara. To je za posljedicu imalo da vrijednost dionica kompanije poraste za više od 40 posto.

Respiratore je proizvela američka podružnica kompanije Philips Respironics. Pacijenti koji su bili priključeni na ove respiratore su se žalili na crne čestice i prašinu za koju tvrde da se pojavljivala u maskama. Nakon toga je sa tržišta širom svijeta povučeno više od pet miliona uređaja.

Iz Agencije za hranu i lijekove SAD-a (FDA) su u januaru ove godine saopćili da su imali 116.000 prijava te da je 561 smrtni slučaj povezan s ovim uređajima. Ovaj problem je 2022. doveo do toga da Frans van Houten podnese ostavku na funkciji izvršnog direktora Philipsa.

Američke vlasti su obavezale Philips i na to da ne može prodavati respiratore dok ne popravi ili zamjeni postojeće uređaje. Advokati koji su pokrenuli tužbu u ime preminulih su poručili da su zadovoljni obeštećenjem, prenosi BBC.