Pokušali pomoć
45

Više od 20 američkih doktora blokirano u Rafahu zbog izraelskog napada

F. H.
Screenshot
Screenshot
Više 20 američkih doktora zarobljeno je u Gazi kao rezultat izraelskog zatvaranja graničnog prijelaza Rafah prema Egiptu nakon invazije, prema izvorima koji su upoznati s nevoljama dviju nesretnih medicinskih misija.

Izrael je blokirao ulazak goriva, hrane i vode u Rafah više od sedam dana, što je dovelo do ozbiljne dehidracije među općom populacijom, kao i među doktorima na misiji.

State Department je rekao rodbini doktora da su spasilački napori u tijeku, uključujući koordinaciju s Ujedinjenim nacijama i Izraelskim odbrambenim snagama. Ipak, u ponedjeljak je izraelska vojska pucala na vozilo Ujedinjenih nacija koje je putovalo u Evropsku bolnicu u Khan Younisu, u blizini Rafe, ubivši jednog zaposlenika UN-a i ranivši još jednog.

Član porodice jednog od doktora zaglavljenih u Evropskoj bolnici rekao je da sumnja da je vozilo dio spasilačke misije, ali nije siguran, piše The Intercept.

“Svjesni smo da je pucano na automobil koji bi također trebao biti njihov prolaz za spašavanje i da su zaposlenici UN-a ubijeni i ozlijeđeni te se bojimo za njihovu sposobnost sigurnog prolaza i izlaza. Svjesni smo da je oko bolnice aktivno granatiranje i da je osoblju rečeno da se drži podalje od prozora", kazao je rođak.

Među zaglavljenim liječnicima je i Adam Hamawy, plastični hirurg i vojni veteran iz New Jerseyja. Dok je služio u Iraku, bio je na dužnosti kada je sada unakaženo tijelo senatorke Tammy Duckworth dovezeno je u bolnicu nakon što je njen helikopter oboren. Ona mu pripisuje zasluge što joj je spasio život. Hamawyjev prijatelj Sami Shaban bio je u kontaktu s njim proteklih nekoliko dana i rekao je da je fizički dobro.

“On je opasan tip. Sada ga samo trebamo odvesti kući. Finansirali smo bombardiranje svake tamošnje bolnice. Morate barem pustiti pomoć unutra i van", rekao je Shaban, koji je u Gazi izgubio 35 članova vlastite porodice.

Doktori ograničuju količinu vode i najmanje je jedan doktor lošeg zdravlja i na intravenoznoj je infuziji kako bi spriječio dehidraciju. Očajno stanje medicinske misije naglašava koliko su teški uvjeti za prosječne Palestince, koji su proveli sedam mjeseci izdržavajući izraelsku opsadu, dok je medicinska misija stigla tek nedavno. Više od milion Palestinaca zarobljeno je u Rafahu, koja se nalazi na najjužnijem kraju Pojasa Gaze. Dok Izrael prijeti sveobuhvatnom invazijom na Rafah, izraelske trupe ušle su u to područje prošli sedmice i preuzele prijelaz u Egipat.

Doktori su dio dviju medicinskih misija, od kojih je jednu organizirao FAJR Scientific, koji nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Nije odmah bilo jasno koja je organizacija postavila drugu misiju.

"Ljudi na terenu uvijek su govorili da ćemo biti uništeni kao Al-Shifa, kada svi odete i ne bude vam dopušteno ući," rekao je dr. Mohammed Khaleel u ponedjeljak, misleći na najveću bolnicu u Gazi, koju je Izrael više puta napadao.

Khaleel se nedavno vratio s posljednje misije koju je organizirao FAJR.

"Pretpostavljam da smo se svi nadali da se to neće dogoditi." Khaleel, koji je govorio o svom iskustvu u nedavnom podcast intervjuu za Intercept, također je bio u kontaktu s doktorima na trenutnoj misiji i rekao je da su i dalje optimistični da će izaći ove sedmice.

Khaleel je rekao da je misiji FAJR rečeno da napusti svoju sigurnu kuću jer se više ne smatra sigurnom.

Intercept je postavio pitanje o blokiranim doktorima tokom dnevnog brifinga State Departmenta u ponedjeljak.

"Svjesni smo ovih izvještaja o američkim liječnicima i medicinskim stručnjacima koji trenutno ne mogu napustiti Gazu. Mi ne kontroliramo ovaj granični prijelaz i ovo je nevjerovatno složena situacija koja ima vrlo ozbiljne implikacije na sigurnost i sigurnost građana SAD-a. Ali mi nastavljamo raditi danonoćno s vladom Izraela i vladom Egipta kako bismo radili na ovom pitanju. Rafah je kanal za siguran odlazak stranih državljana, zbog čega i dalje želimo da se otvori što je prije moguće", rekao je glasnogovornik Vedant Patel.

Probna evakuacija započet će u srijedu, rekao je izvor koji je upoznat s tim, a ako to bude dobro, pokušat će se daljnje evakuacije.