Svijet
0

Bijela kuća poziva na suzdržanost na tursko-iračkoj granici

FENA
Bijela kuća pozvala je u srijedu na suzdržanost Tursku i Irak zbog napetosti na tursko-iračkoj granici i najava o mogućem napadu na položaje Radničke stranke Kurdistana (PKK).

"Zabrinuti smo zbog nastavka okršaja koji se tamo događaju i terorističkih napada koje izvodi PKK protiv Turaka", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino na dnevnom brifingu za novinare.

"Nastavljamo pozivati obje strane da pokažu suzdržanost, Iračane i Turke, u smislu eskalacije napetosti između dviju zemalja jer se one slažu kako je zajednički problem i zajednički neprijatelj PKK, teroristička organizacija", rekla je Perino.

Državna tajnica Condoleezza Rice u srijedu je u svjedočenju pred vanjskopolitičkim odborom Predstavničkog doma Kongresa, ocijenila kako ti prekogranični napadi turskih snaga ne bi bili od pomoći i rekla da je osobno pozvala Ankaru na suzdržanost.

"Mi ne vidimo da će bilo kakav napor Turaka preko granice pomoći u sadašnjoj situaciji. Rekli smo Turcima da bi veliki upad u Irak izazvao dodatnu nestabilnost. Ono što ohrabrujemo jest zajednički rad (Turske i Iraka)", kazala je u Kongresu Rice, ističući kako Irak ima obavezu djelovati protiv PKK, javila je Hina.

Rice je u nedjelju telefonski razgovarala s turskim premijerom Recepom Tayipom Erdoganom.