Posjeta Vijetnamu
26

Biden boravio u "dvorištu" Pekinga i poslao poruku: Amerika nema za cilj obuzdati Kinu

V. K.
Joe Biden u Vijetnamu (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden u Vijetnamu (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SAD-a Joe Biden posjetio je nakon Samita G20 Vijetnam gdje je održao konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na situaciju u Aziji.

Tokom razgovora s novinarima Biden je se naročito fokusirao na američke odnose sa Kinom te je ponovio kako njegovo prisustvo u Vijetnamu nije smišljeno kako bi se obuzdao Peking.

"Ne želim da obuzdavam Kinu. Amerika ne pokušava da naudi Kini. Naš cilj je da imamo ispravan odnos između dvije najveće svjetske sile", poručio je Biden.

Osim toga, američki predsjednik je rekao i kako Amerika želi uspostaviti stabilnu bazu partnerstava u Indo-Pacifiku.

"Previše razmišljamo u terminima Hladnog rata. Iskreno govorim o ispravnim vezama između zemalja. Samo želim da budem siguran da sa Kinom imamo odnos koji je u usponu. Svi znaju o čemu se tu radi", rekao je predsjednik SAD-a.

Bidenova administracija ranije se osvrnula na putovanje američkog predsjednika u ovu azijsku državu te su naglasili kako će Amerika u najviši rang prioriteta staviti razvijanje dobrih odnosa sa Vijetnamom.

"Ovo označa novi period fundamentalne preorijentacije između Sjedinjenih Američkih Država i Vijetnama. Vijetnamu neće biti lako jer su pod ogromnim pritiskom Kine. Shvatili smo ulog i predsjednik će biti veoma oprezan u pogledu saradnje s vijetnamskim prijateljima", rekao je jedan od visokorangiranih zvaničnika Bijele kuće.