ICTY
0

Bez ponovnog razmatranja odluke o izbacivanje zločina u Sušici

FENA
Sudsko vijeće Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbilo je prijedlog Tužilaštva da ponovno razmotri odluku kojom su zbog nedostatka dokaza iz optužnice protiv Radovana Karadžića izbačena ubistva oko 140 zatočenika u logoru Sušica.

Ipak, Sudsko vijeće je u svojoj odluci naglasilo da će se o ovome moći raspravljati i na statusnoj konferenciji zakazanoj za 20. februar, saopćio je u srijedu Birn – Justice Report.

Karadžić, koji je tokom rata kao predsjednik Republike srpske bio i vrhovni zapovjednik oružanih snaga RS-a (VRS), optužen je za genocid počinjen u 10 bh. općina, te u Srebrenici, kao i za mnogobrojne zločine počinjene u 27 općina.

Nakon što je ICTY u utorak 17. februara djelimično prihvatio optužnicu protiv Karadžića i naložio, zbog nedostatka dokaza, izbacivanje određenih “incidenata”, Tužilaštvo je zatražilo dodatno vrijeme kako bi te dokaze dostavilo.

U haškom tužilaštvu navode kako ove dokaze nisu dostavili zbog “činovničke greške”, ističući da je “incident” u Sušici značajan dio slučaja za Tužilaštvo, te da bi im zbog toga Sud trebao dozvoliti da “isprave ovaj previd kako bi se spriječila nepravda”.

“Incident u Sušici je značajan primjer planiranih ubistava. Uz veliki broj žrtava, što pokazuju dodatni materijali, ova masovna ubistva su izvršena nekoliko sati nakon što je optuženi držao govor na sahrani u Vlasenici ispred ‘ogorčenog’ i ‘emotivnog’ skupa”, navodi se u prijedlogu Tužilaštva.

Ranije je Sud donio odluku da Tužilaštvo do 18. februara treba podnijeti novu izmijenjenu optužnicu, iz koje će izbaciti navode o ubistvima 11 muškaraca u Osnovnoj školi “Petar Kočić”, općina Bosanska Krupa, ubistvima 37 muškaraca iz Kasindolske ulice u Sarajevu, kao i ubistva oko 140 zatvorenika iz logora Sušica, u općini Vlasenica, jer za to nisu pruženi “adekvatni dokazi”.

“Dopuštanje Tužilaštvu da ispravi ovu grešku spriječilo bi nepravdu prema mnogim žrtvama ovog incidenta, koje zaslužuju određenje odgovornosti optuženog ukoliko ona postoji”, smatra Tužilaštvo.

Po nalogu Suda, Tužilaštvo je u srijedu 18. februara dostavilo izmijenjenu optužnicu, koja ne sadrži navode o ubistvima oko 140 osoba u Sušici.