Svijet
0

Berlin traži objašnjenja od Washingtona poslije novih špijuniranja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Berlin je u srijedu zatražio od Sjedinjenih Američkih Država objašnjenja poslije novih informacija u štampi prema kojim su američke obavještajne službe špijunirale ministarstva i šefa diplomatije Franka-Waltera Steinmeiera.

"Zatražili smo od američke vlade objašnjenje", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer.

"Državni sekretar Stephan Steinlein je kontaktirao američkog ambasadora Johna Emersona, suočio ga s optužbama i insitirao da od američke strane dobijemo objašnjenje koje se odnosi na ovo pitanje i još neka otvorena pitanja", objasnio je on na redovnoj vladinoj konferenciji za štampu.

Prema dokumentima Wikileaksa koje su objavili dnevni list Sueddeutsche Zeitung i državne televizije NDR i WDR, američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) je godinama špijunirala ministarstva ekonomije i vanjskih poslova. Osim toga, mobilni telefon šefa diplomatije Franka-Waltera Steinmeiera bio je na listi meta ove američke obavještajne agencije.

Naglasivši da ne raspolaže nijednim dokazom u autentičnosti Wikileaksovih dokumenata, Schaefer je potvrdio stav njemačke vlade: "Voljeli bismo da se nešto takvo ne događa, ali imamo zajednički interes u vanjskoj politici, a to je da sarađujemo konstruktivno sa SAD-om, posebno u borbi protiv terorizma".