Svijet
0

Belgija donosi odluku o eutanaziji smrtno bolesne djece

Klix.ba
Belgijski parlament glasat će danas o produženju zakona o eutanaziji djece koja su smrtno bolesna.

Zakon bi trebao dozvoliti djeci eutanaziju ako je njihova bolest neizlječiva, te ako trpe veliku bol. Donji dom će vjerojatno dozvoliti vraćanje ovog zakona, izjavili su korespondenti za BBC.

Da zakon postane legalan treba ga potpisati i kralj, što će učiniti Belgiju prvom zemljom na svijetu koja će ukinuti dobne granice u praksi. Potpis kralja Philippea analitičari gledaju kao formalnost.

Prijedlog je prošao niz zakonskih prepreka i ima veliku podršku širom Belgije jer smatraju kako će donijeti olakšanje djeci koja trpe doživotnu bol. No, ima i onih koji su protiv. Smatraju da bi ranjiva djeca bila dovedena u rizičan položaj jer nisu sposobna da donesu takvu odluku.

Zakon je prošao u senatu u decembru i sadrži stavke: pacijent mora biti svjestan odluke i razumjeti značenje eutanazije, zahtjev moraju odobriti roditelji djeteta i medicinski tim, bolest mora biti smrtonosna, moraju trpjeti veliku bol s nemogućnošću liječenja.

Molbu za pokretanje procedure o usvajanju ovog zakona pokrenulo je 16 pedijatara.

"Iskustva pokazuju da u slučaju ozbiljne bolesti i neizbježne smrti, maloljetnici se razviju vrlo brzo u zrele osobe do tačke u kojoj često mogu da se izraze bolje od zdravih ljudi", naveli su u izjavi.

Belgija je usvojila zakon i eutanaziji neizlječivo bolesnih ljudi starijih od 18 godina 2002. godine. U 2012. godini, zabilježeno su 1.432 slučaja eutanazije, što je za 25 posto više u odnosu na 2011. godinu. Većina osoba koje se prijave za eutanaziju su stariji od 60 godina i pate od neizlječive vrste raka.