Nezadovoljni farmeri
0

Brisel: Farmeri iz traktora prskali stajsko gnojivo, policija odgovorila vodenim topom

F. H.
Screenshot
Screenshot
U glavnom gradu Belgije i središtu institucija Evropske unije u utorak su održali se još jedni protesti poljoprivrednika, a pažnju javnosti je privukao "okršaj" traktora koji je prskao stajsko gnojivo i policijskog vodenog topa.

Ustupci poljoprivrednicima nisu pomogli da se smiri bijes demonstranata koji su se u utorak ponovo okupili u Briselu, samo nekoliko metara od mjesta gdje su se sastajali ministri poljoprivrede EU.

Za razliku od februarskih mitinga, na kojima je bilo okupljeno nekoliko stotina traktora, ovoga puta se pojavilo samo nekoliko. Razlozi njihovih protesta ostaju uglavnom isti.

Brisel je primio k znanju zahtjeve poljoprivrednika, uključujući nekoliko sastanaka s evropskim političarima, poput predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i nekoliko ministara poljoprivrede.

"Slušali smo naše poljoprivrednike i poduzeli brze mjere kako bismo odgovorili na njihovu zabrinutost u trenutku kada se suočavaju s brojnim izazovima", rekao je David Clarinval, zamjenik belgijskog premijera.

Evropska komisija je prije nekoliko sedmica najavila reviziju ekoloških standarda vezanih za Zajedničku poljoprivrednu politiku, jedan od glavnih zahtjeva poljoprivrednika. Također je rečeno da će smanjiti i pojednostaviti birokratiju potrebnu za pristup poljoprivrednim subvencijama.

Nova pravila također imaju koristi za male farme: one s manje od 10 hektara neće biti predmet kontrola i sankcija u vezi sa unakrsnom usklađenošću ZPP-a.