Svijet
0

Beba rođena s poremećajem lobanje je sada sretno dijete

Klix.ba
Fatima i Roona
Fatima i Roona
Kada se djevojčica Roona Begum rodila ljekari su predviđali da će živjeti samo pet mjeseci zbog poremećaja lobanje. No, Roona je nakon više operacija uspjela preživjeti i danas je sretno dijete.

Beba je imala glavu tri puta veću od normalne veličine koje imaju bebe. U njenoj lobanji je bilo deset litara viška tekućine i bila je toliko teška da se jedva pomjerala.

Roona je danas sretna djevojčica koja se voli igrati, kažu njeni roditelji koji su beskarjno zahvalni strancima koji su platili niz operacija. Norveški studenti Jonas Borchgrevink i Nathalie Krantz pokrenuli su internet kampanju za skupljanje 52.000 američkih dolara kako bi se beba operisala.

Petnaestomjesečna djevojčica ima poremećaj nazvan hidrocefalus. Nakon što je rođena u selu na sjeveroistoku Indije njena glava je počela rasti. Nije mogla otvriti oči niti gledati.

No, danas Roona gleda, igra se, smije i vrlo je živahna beba, kažu Abdul i Fatima Begum.

Njena glava je, nakon pet operacija, sa 94 centimetara smanjila na 58 centimetara. I dalje nije normalne veličine, ali je dovoljno mala da može imati normalan život.

"Nadamo se da će se potpuno oporaviti. Izazov je da izvadimo svu tečnosti postepeno kako bi se mozak navikao", rekao je dr. Sandeep Vaishya, direktor Neurohirurgije u Fortis Memorial Research institutu koji liječi bebu.

Roona je ponovo u centru pažnje stanovnika sela.

"Želimo da Roona nauči čitati i pisati kada naraste. Mi smo oboje nepismeni i ne želimo da bude poput nas. Želimo da ima bolju budućnost", rekla je majka Fatima.

Nemoguće je reći u ovom trenutku da li će Roona ikada imati normalan izgled jer je čeka još nekoliko operacija, ali znakovi su obećavajući.