Svijet
0

Amnesty International optužuje Izrael za rat u Gazi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Organizacija za ljudska prava Amnesty International (AI) optužila je Izrael za ratne zločine zbog nasumične upotrebe municije od bijelog fosfora u gusto naseljenim područjima Pojasa Gaze, istakavši da je to nelegalno.

Bijeli fosfor se često koristi da napravi dimnu zavjesu, ali i kao oružje, a izaziva jake opekotine ako dođe u dodir s kožom.

"Upotreba ( bijelog fosfora) na taj način, usprkos dokazima o efektima i uticaju na civile, ratni je zločin", istaknula je u ponedjeljak uvečer u saopćenju Donatella Rovera iz AI-ja.

Međunarodnim pravom upotreba bijelog fosfora nije zabranjena, ali nasumično korištenje bilo kog oružja u području s puno civila može biti osnova za optužbu za ratne zločine, prenose izraelski mediji mišljenje pravnih stručnjaka.

Izrael tvrdi da je sve oružje koje je koristio za 22 dana ofanzive u Pojasu Gaze dozvoljeno, ali je najavio da će povesti istragu nakon tvrdnji da je korišten bijeli fosfor.

"U odgovoru na tvrdnje koje se odnose na upotrebu fosfornog oružja i kako bi se otklonile sve sumnje, istražni tim je osnovan da to ispita", navela je izraelska vojska.

U odgovoru na optužbe AI-ja, vojni glasnogovornik je istaknuo da izraelska vojska koristi oružje u skladu s međunarodnim pravom i strogo vodi računa da ono bude u skladu s vrstom sukoba i njegovim karakteristikama.

Amnesty International nije jedina organizacija koja je optužila Izrael da koristi bijeli fosfor, podsjeća agencija Reuters.

Human Rights Watch je to učinio još 10. januara u jeku sukoba, a i Ujedinjene nacije vjeruju da je ta municija korištena.

Optužbe AI-ja su zasnovane na ispitivanju jednog britanskog stručnjaka za oružje, nakon što je u nedjelju Izrael proglasio prekid vatre.

Stručnjak Chris Cob Smith je posjetio Gazu s ekipom AI-ja i rekao da je nađeno više dokaza o upotrebi te municije.

"Vidjeli smo ulice i prolaze između kuća prekrivene dokazima o upotrebi bijelog fosfora, uključujući i ostatke mina koje su još gorjele i koje je ispalila izraelska vojska", naveo je on u saopćenju, naglasivši da je bijeli fosfor jako zapaljiv i da se nikada ne bi smio koristiti u civilnim područjima.