Predstavljen izvještaj
27

Amnesty: Moguće je da su u nedavnim sukobima između Izraela i Gaze počinjeni ratni zločini

G. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ratni zločini vjerovatno su počinjeni tokom prošlomjesečnih borbi između Izraela i palestinskih militanata u Pojasu Gaze, saopćio je Amnesty International.

U izvještaju grupe za ljudska prava zaključuje se da su izraelske snage izvele očito nerazmjerne zračne napade u kojima su ubijeni palestinski civili.

Također se navodi da je neselektivna raketna vatra Palestinskog islamskog džihada (PIJ) ubila i izraelske i palestinske civile. Amnesty poziva Međunarodni krivični sud da provede istragu.

Izraelske obrambene snage (IDF) saopćile su da su djelovale u skladu sa svojim obvezama prema međunarodnom pravu i uložile napore da minimiziraju štetu civilima koja nije propisana zakonom.

Glasnogovornik PIJ-a rekao je da grupa pozdravlja Amnestyjev izvještaj. Trideset i četiri Palestinca i jedan Izraelac ubijeni su u posljednjoj rundi prekograničnih borbi, koje su izbile 9. maja i završile pet dana kasnije prekidom vatre uz posredovanje Egipta.

Počelo je kada su izraelski ratni avioni izveli noćne zračne napade u kojima su ubijena tri viša zapovjednika vojnog krila PIJ-a u njihovim domovima, kao i deset civila, uključujući rođake i susjede muškaraca.

Amnesty International je rekao da bacanje precizno navođenih bombi na gusto naseljena područja dok su porodice spavale sugerira "da su oni koji su planirali i odobrili napade predvidjeli - i vjerovatno zanemarili - nerazmjernu štetu civilima".

"Namjerno pokretanje nerazmjernih napada... je ratni zločin", upozorava se.