Ruska javnost bijesna
0

Amerikanka vratila usvojeno dijete jer ga "više ne želi"

Sarajevo-x.com
Ruska javnost pobijesnila je zbog horor priče u kojoj je Amerikanka poslala sedmogodišnjeg dječaka samog nazad u Moskvu sa porukom da ga više ne želi.

Dječak Artem Saveliev prošle godine je usvojen iz sirotišta i odveden u Tennessee gdje je dobio priliku za novi život, ali ga je njegova usvojiteljica Torry-Ann Hansen, inače 26-godišnja medicinska sestra, samog poslala avionom uz poruku da ne "više ne želi starateljstvo nad djetetom", piše Daily Mail.

Ona dječaku nije rekla da ga vraća nazad, nego mu je zajedno sa svojom majkom rekla da ga šalje na ekskurziju u Moskvu. U poruci koju je napisala rekla je da želi poništenje usvajanja optuživši sirotište u Vladivostoku za skrivanje informacija o problemima u njegovom ponašanju.

Zvaničnici su rekli da nikada nisu svjedočili takvoj okrutnosti nakon što su dječaku obećali novi život.

Ruski komesar za prava djece Pavel Astakhov zatražio je zabranu usvajanja djece od strane Amerikanaca.

Zvaničnici iz Rusije zapitali se kako je dopušteno da dijete napusti Washington i kako su United Airlines dopustile da maloljetnik putuje sam.

U svom pismu, Amerikanka je napisala da je dječak mentalno nestabilan i da su u sirotištu sakrili te informacije prije nego što je usvojen.

Dječak je 18. septembra 2009. godine usvojen, a 11 dana kasnije ime mu je zvanično promjenjeno u Artem Justin Hansen.