Tradicionalno
0

Amerikanci proslavljaju Dan zahvalnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tradicionalni američki praznik Dan zahvalnosti nastao je kao dan kada se slavi i odaje zahvalnost za obilnu godišnju žetvu.

Tradicija je u SAD da se u to vrijeme peče ćurka ili purica, i jede slatka pita od tikve, da se provodi vrijeme sa porodicom, i priprema za sezonu praznične kupovine.

Svake godine praznik počinje tako što predsjednik pomiluje dvije purice, kako ne bi postale nečija večera za Dan zahvalnosti. Tradiciju je započeo predsjednik Harry Truman 1947.

Tako je i u srijedu Bush poklonio život puricama po imenu Tikvica i Oraščić (Pumpkin & Pecan), koje prvo idu u Disneyland kako bi bile na čelu tamošnje praznične parade, a potom u slatku penziju, kako bi provodile dane na nekoj lijepoj farmi čeprkajući po travi i uživajući u suncu.

Predsjednik Bush je iskoristio priliku da poželi sretan Dan zahvalnosti svim građanima Amerike, pogotovo vojnicima, njihovim obiteljima, armiji dobrovoljaca, učiteljima, medicinskom osoblju.

Imena prošlogodišnjih pomilovanih purica, May i Flower, simboli su broda koji je prije skoro 400 godina isplovio za Ameriku iz mjesta Plymouth u Engleskoj. A u jesen 1621. doseljenici su slavili obilnu žetvu sa lokalnim Indijancima, koji su pomogli da se snađu na novoj zemlji i da je obrađuju.

Od 17. stoljeća do danas, Dan zahvalnosti se pretvorio u praznik koji se u Americi obilježava velikim, šarolikim paradama, gozbom i otvaranjem božićne sezone kupovine. Parada robne kuće Macy's u New Yorku jedna je od glavnih svečanosti kojima se svake godine obilježava Thanksgiving, kako se blagdan zove. Očekuje se da će ove godine paradi prisustvovati oko dva i po miliona ljudi, dok će 44 miliona pratiti događaj putem televizije.

Parada služi kao podsjetnik na početak praznične sezone. U petak, dan poslije praznika, mnogi Amerikanci će ustati rano kako bi iskoristili velike rasprodaje u prodavnicama širom zemlje. Prošle godine, prema procjenama Nacionalnog udruženja prodavača, više od 60 miliona ljudi je na taj dan išlo u kupovinu.