Vrijedna donacija
346

Na bilbordu u Istočnom Sarajevu osvanula poruka Rusima: Hvala braćo

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Istočnom Sarajevu osvanuo je bilbord zahvalnosti Rusima zbog pomoći koju su pružili Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj.

Na bilbordu se vide fotografije aviona koji je dovezao rusku pomoć u BiH, te pripadnici vojno-sanitetskog tima iz Rusije. Tu se nalazi i sastavljena zastava Republike Srpske i Rusije sa srcetom u sredini, a ispod je poručeno:

"Hvala braćo Rusi."

Iz Republike Srpske Rusima su bilbordom poručili da su zahvalni na dosadašnjoj pomoći ovom entitetu. Obzirom na zastavu koja je kombinacija zastave ovog entiteta i zastave države Rusije očigledno je da su idejni tvorci prikaza na bilbordu izostavili zahvaliti se i u ime svih državljana BiH.

Prvi kontigent ruske pomoći u BiH je stigao 9. aprila zajedno sa vojno-medicinskim timom koji je boravio u RS-u i pomagao pri dezinfekciji objekata. U tom timu stiglo je 15 ruskih medicinskih stručnjaka, devet vozača i pet specijalnih vozila za dezinfekciju.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik prilikom njihovog dolaska preporučio je Federaciji BiH da se osloni na rusku vojsku. Nakon završenog posla u bolnicama RS-a, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao ih je u mostarsku bolnicu, a njihov dolazak nikada nije odobren.