Svijet
0

Alžirska vlada upozorila opoziciju na zabranu protesta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Alžirska vlada upozorila je u četvrtak opoziciju da će snositi odgovornost ako na prodemokratskim protestima 12. februara izbije nasilje i podsjetila organizatore da su protesti zvanično zabranjeni.

"Oni koji pozivaju ljude na ovaj protest moraju preuzeti odgovornost za eventualnu štetu ili ako stvari izmaknu kontroli", poručio je zamjenik premijera Nuredin Yazid Zeruni, prenosi AP.

Opozicioni lideri, organizacije za ljudska prava, sindikati, studenti i nezaposleni planiraju da održe protestni marš u Alžiru, zahtijevajući od vlade da ukine vanredno stanje, koje je na snazi od 1992. godine, i zabranu osnivanja novih političkih partija, kao i da uvede veću transparentnost.

U Alžiru, koji ima 35 miliona stanovnika, kao i u mnogim susjednim zemljama na sjeveru Afrike, vlada teška ekonomska situacija. Tako su prošlog mjeseca izbili neredi zbog skoka cijena prehrambenih proizvoda, u kojima su dvije osobe poginule, a u toku je štrajk zaposlenih u bolnicama i bankama.

Policija se sukobila 22. januara s demonstrantima koji su protestovali zbog zabrane javnih okupljanja, zahtijevajući odlazak predsjednika Abdelaziza Bouteflike koji se nalazi na vlasti od 1999. godine.

Nezadovoljstvo u Alžiru već dugo tinja: stambeni problemi i siromaštvo su endemski, iako je ta zemlja veliki izvoznik plina, a aktivisti tvrde da zvaničnici često koriste profit od prodaje tog energenta za ličnu upotrebu, umjesto za ulaganje u privredu i otvaranje radnih mjesta.