Svijet
0

Afganistanski izbori u avgustu

FENA
Sjedinjene Američke Države žele predsjedničke izbore u Afganistanu u avgustu, uprkos pozivu predsjednika Hamida Karzaija da oni budu održani prije 21. maja.

Američki Stejt department je saopćio da bi izbori u avgustu na najbolji način osigurali slobodno glasanje u sigurnom okruženju, javio je u nedjelju BBC. Karzai je u subotu pozvao izbornu komisiju da izbore zakaže do 21. maja, u skladu s Ustavom zemlje.

Nezavisna izborna komisija prethodno je izbore zakazala za 20. avgust, navodeći kao razlog to što tokom oštre zime u Afganistanu ne bi mogli biti pripremljeni i organizovani za proljeće.

SAD i međunarodna zajednica podržali su tu odluku komisije, pošto bi im to dalo vremena da rasporede dodatne trupe na jugu koje bi osiguravale glasanje od napada talibana, javio je Reuters.

Međunarodni posmatrači saopćili su da bi bilo teško organizovati fer izbore do aprila zbog lošeg vremena i strahovanja za sigurnost birača.

Portparol Stejt departmenta Robert Vud rekao je u nedjelju da SAD ponavljaju svoj stav da je održavanje izbora u augustu najbolji način da svi građani Afganistana izraze svoju političku volju u sigurnom okruženju.