Komentari (10)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
opet onaj GLAVONJA sjedi sto je pijan pregazio policajce haha katastrofa
Jedna kasaba kao što je Goražde ima svoj parlament i ministatstva, između ostalog i ministarstvo unutrašnjih poslova. I onda mi neko dođe i kaže da je BiH previše unitaristička i da bi nam bolje bilo da se to još malo decentralizije. Pa kako? Da Goražde osnuje i vlastiti vojsku i mornaricu? Goraždanski pasoši? Goraždanska ambasada u Nikaragvi?
BPK spada među privilegirane kantone s napuhanim ponderom ili koeficijentom. BPK ima 1,31% udjela u stanovništvu FBiH, a u zajedničku blagajnu uplati cca 0,78% indirektnog poreza, da bi im se iz iste te zajedničke blagajne vratilo cca 1,7%. Npr. moj kanton Zapadnohercegovački ima 4,23% udjela u stanovništvu FBiH, uplati 7,33% indirektnog poreza, a iz zajedničke blagajne se mom kantonu vrati svega 3,59% novca.
Zašto se moj Zapadnohercegovački kanton pljačka? Kada se 2005. gledalo koliko se iz općina ubere poreza na temelju gospodarske aktivnosti, npr. u općinski proračun Gruda je 2006. uplaćeno 5 milijuna KM indirektnog poreza, nakon čega su šokirani bošnjački političari shvatili da općine po Zap. Hercegovini na osnovu svoje gospodarske aktivnosti dobivaju 5 puta više novca nego puno veće bošnjačke općine.
Odmah do kraja 2006. se ukinula odredba da dobiješ iz proračuna koliko uplatiš PDV-a i kao kriterij za novu raspodjelu PDV-a s jedinstvenog računa su uvedeni broj stanovnika, broj učenika i površina kantona nakon čega Grude ostaju bez 4 mil. KM. Grude su s 5 mil. KM indirektnog poreza spale na 1 mil. KM indirektnog poreza u proračunu 2007. Dakle samo Grudama je u 14 god. oduzeto između 70 i 90 mil. KM.
Ilidža sama ima toliki budžet, ako ne i više. 😂
...šta je ovo svi kantoni,federalni nivo rekordne budzete pune,a narod nikad teže nije zivio.