Vangabaritni prijevoz
89

Jeste li u blizini prijelaza Svilaj vidjeli neobičan transport? Prevoze se dijelovi za važan projekat u BiH

A. Ku.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na graničnom prijelazu Svilaj danas je vršen prijevoz krila vjetrenjače. Kako je rečeno za portal Klix.ba, dužina jedne prikolice iznosi 82 metra. Riječ je o organizovanom vangabaritnom prijevozu, koji se odvija pod pratnjom.

Zbog toga se danas saobraćaj odvijao dionicom autoputa Svilaj-Odžak u kontra smjeru, jer je dionica bila zatvorena kako bi se omogućio nesmetan prolaz prema Tarčinu.

Kako saznajemo, najavljeno je oko 50 vangabaritnih prolaza u narednim mjesecima, a koji će se odvijati po istom principu kao današnji.

Zbog ometanja u odvijanju saobraćaja kod jednog dijela vozača je bila prisutna nervoza i nezadovoljstvo, dok je drugima bilo zanimljivo gledati kako izgleda transport krila vjetrenjača.

Inače, riječ je o dijelovima za vjetrenjače, koje su dio važnog energetskog projekta za razvoj BiH. S obzirom na zelenu politiku Evrope i sve češće zahtjeve za proizvodnjom čiste energije i gašenjem termoelektrana, projekti solarnih i vjetroelektrana su način da dođemo do prihvatljivije električne energije.