Beograd
0

FOTO+VIDEO / Više hiljada građana u šetnji protiv Parade ponosa

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Više hiljada građana učestvovalo je danas u Porodičnoj šetnji centralnim ulicama Beograda koju je u znak protivljenja sutrašnjoj Paradi ponosa organizovao Srpski sabor Dveri, piše srbijanski list "Press".

Predstavnik Srpskog pokreta Dveri, Vladan Glišić, zatražio je prije početka šetnje, koja je prošla bez incidenata, da Vlada otkaže "sramnu paradu" i pozvao njene predstavnike da se izjasne da li su za porodicu ili za gej paradu, jer kako su naveli, trećeg izbora nema.

"Otkažite gej paradu, to govori svako od nas, to govore hiljade mladih širom Srbije danima, ta poruka je ispisana na stotinama zidova Beograda", rekao je on.

Glišić je dodao da to traže građani koji se bore za brak koji rađa djecu koja mogu da stvore bogatu i ponosnu Srbiju.

"Državni projekat bi trebalo da bude očuvanje porodice, a ne održavanje i obezbjeđivanje gej parade, koja je na taj način na putu da uđe u naše škole i porodice", kazao je Miroslav Parović iz Dveri i dodao da je država uništila sve u zemlji i da joj zato ne smiju dozvoliti da uništi i ono najvažnije - porodicu.

"U Srbiji ne postoji sistemski pristup rešavanja pitanja populacione politike, ali se zato veoma revnosno radi na rješavanju problema gej populacije", rekao je Parović.

Učesnici šetnje nosili su na početku kolone transparent "Branimo porodicu" i srpske zastave.

Prema procjeni policije na početku skupa bilo je oko 2.500 građana kojima se kasnije, tokom šetnje priduržilo još nekoliko hiljada pa je njihov broj, prema ocjeni policajaca bio između i do deset hiljada.

Protest su podržale i neke studentske organizacije, čiji su predstavnici zatražili od države da novac koji je izdvojen za održavanje i obezbjeđivanje parade utroše u studentski standard. Učesnici protesta pred kraj su počeli pjevati pjesme o Kosovu.

Osim ovog, u Beogradu je danas bio održan još jedan protest zbog sutrašnje Parade ponosa. Na tom skupu učestvovala je veća grupa građana, predvođena bivšim monahom Antonijem (Dragan Davidović), koga je nedavno raščinila SPC.

Inače, u Beogradu su pri kraju pripreme za Paradu ponosa, koju će u nedjelju osiguravati 5.000 policajaca. Prema najavama iz MUP-a Srbije, policija će vršiti i preventivna hapšenja na ulazima u grad osoba za koje se sumnja da bi mogle napasti učesnike povorke.

Hiljadu policajaca bit će pod punom spremom za razbijanje demonstracija, a među građanima će biti i 700 policajaca i inspektora u civilu koji će "djelovati preventivno", piše Press.

Prema uputstvima koje je policija dobila, sve osobe koje se pokušaju sukobiti s učesnicima povorke biće uhapšene, a svi učesnici gay parade će i nakon okončanja manifestacije biti pod policijskom pratnjom, prenose u subotu agencije.