Regija
0

Vang Ji u Beogradu: Uzajamna podrška Kine i Srbije u najvažnijim pitanjima

SRNA
Foto: Srna.rs
Foto: Srna.rs
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i kineski ministar inostranih poslova Vang Ji saglasili su se danas u Beogradu da odnose Srbije i Kine krasi tradicionalno prijateljstvo, duboko međusobno razumijevanje, kao i povjerenje i uzajamna podrška u najvažnijim pitanjima od nacionalnog interesa.

U razgovorima dvojice ministara razmijenjena su mišljenja o većem broju pitanja koja se odnose na bilateralne odnose, saradnju u okviru mehanizma Kina – zemlje Centralne i Istočne Evrope, kao i na multilateralne teme.

Sastanku je prisustvovao i kandidat Srbije za generalnog sekretara UN, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Kako se navodi u saopćenju, Dačić je rekao da je Srbija uvjerena da će odnosi višedecenijskog prijateljstva, uvažavanja i saradnje, nakon ove posjete predsjednika Kine Si Đinpinga postati još čvršći, bogatiji i sadržajniji.

"Posetu Đinpinga tretiramo kao istorijsku, jer se realizuje nakon više od tri decenije od posljednje posjete kineskog predsjednika Beogradu i jer će odnosi strateškog partnerstva naše dvije zemlje prerasti u kvalitativno novi nivo – sveobuhvatno strateško partnerstvo", rekao je Dačić.

Kako je istakao, posjeta će biti trajno upamćena i po velikom broju – preko 20 – bilateralnih sporazuma koji pokrivaju širok dijapazon oblasti – od privrede i finansija, preko infrastrukture, do zaštite okoline, kulture, prosvjete, medija i drugih oblasti.