Regija
0

Thaci očekuje dogovor Beograda i Prištine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci uvjeren je da će u dijalogu Beograda i Prištine biti riješena sporna pitanja i potpisan sporazum o telekomunikacijama i energetici, kao i o osnivanju Zajednice srpskih općina.

On se, također, u izjavi koju prenose, bečki mediji, založio za uspostavu suda koji bi trebao rasvijetliti optužbe protiv boraca OVK.

"Pitanje nije da li će sud biti osnovan ili ne. Već se radi o tehničkim detaljima kako da dobijemo zakon. Parlament i vlada rade na prevladavanju tih detalja", objasnio je Thaci iz čije stranke je sedam zastupnika prošlog petka glasalo protiv promjene Ustava.

On je kazao da će razgovarati sa svojim zastupnicima i ponuditi jamstva na teme koje oni dovode u sumnju, kako bi osigurali da ustavni prijedlog bude prihvaćen.

Povodom današnje runde dijaloga u Briselu, Thaci je izrazio očekivanje da će elektromreža na sjeveru Kosova biti predana "u ruke kosovske administracije".

Mediji ocjenjuju da je malo primijenjeno od dogovora u travnju prije dvije godine kada su se Beograd i Priština dogovorili o integraciji većinski Srbima naseljenog sjevera Kosova.

Naglašava se, da je i kosovska strana odugovlačila proces, između ostalog u pitanju je početak pregovora EU sa Srbijom.

Također, da se prije 8. srpnja, kada njemačka kancelarka Angela Merkel treba posjetiti Beograd, treba postići novi sporazum.

Međutim o sadržaju su još mnoga pitanja otvorena.

Viši istraživač Austrijskog instituta za vanjsku politiku (OIIP) Vedran Džihić očekuje da će zbog toga prije ljeta biti dogovoren samo "blagi sporazum" s dugim prelazim rokovima.

"Nešto će morati prezentirati jer je i EU potreban uspjeh", naglasio je on.

Ukazuje da je škakljivo prije svega uspostavljanje Zajednice srpskih općina, jer se Priština plaši da bi ona, ako dobije izvršne ovlasti, mogla ugroziti cjelovitost Kosova, dok Srbija inzistira na tim nadležnostima.

Ekonomski važno je i jezero Gazivode, koje se nalazi na teritoriji centralne Srbije i Kosova, pišu mediji, ukazujući kako je Beograd protiv potpune integracije elektrana na jezeru pod kosovsku administraciju, zato što bi time opskrba Srba na sjeveru Kosova ovisila od Prištine.

Neriješeno je i pitanje "Parka mira", napominje se i dodaje da pozitivnije djeluje oblast telekomunikacije, a i dogovoreno je ukidanje skupih osiguranja.