Komentar bivšeg predsjednika
0

Tadić: Dačić neće biti dobar premijer

Anadolija
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je kako se nada da nova vlada Srbije, sastavljena od koalicije SNS-SPS-URS, neće ići ispod standarda koji su postavljeni prethodnih godina.

Tadić je u obraćanju medijima povodom dogovora između predstavnika Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) o formiranju vlade i skupštinske većine rekao da DS nije prihvatila nikakve ucjene malih stranka.

"DS nije htela da napravi kompromis vezano za nacionalna pitanja. Suočavaćemo se sa ekonomskim problemima u budućnosti, biće suočavanja i u domenu nacionalne politike. Nadamo se da buduća vlada neće ići ispod standarda koje smo imali prethodnih godina. Možda neki ljudi misle da su to niski standardi politike, ali u svim zemljama u čitavom svetu građani su nezadovoljni svojim vladama danas, a onda se suočavaju sa novim vladama i onda sa drugim očima gledaju na prošlost", poručio je Tadić.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da je od početka znao da će pitanje premijera biti problem.

"To je bilo jasno za svakog ko ima bilo kakvo iskustvo u politici. Socijalistička partija je od početka trebala reći da je to problem" naveo je Tadić i dodao da su izgubili dragocjeno vrijeme, a da DS ne snosi nikakvu odgovornost jer je, kako je naglasio, bio spreman da formira vladu od prvog dana.

"Sada je više nego očito šta je bio problem. Bože moj, idemo dalje", poručio je lider demokrata i ponovio da DS ne bi pristao da SPS dobije premijera iz razloga što, kako smatra, ne vjeruje da bi ta stranka dovoljno dobro upravljala državnim sistemom i vladom u ovom trenutku.

"To ne znaači da Ivica Dačić nema legitimno pravo da bude premijer Srbije. Imamo demokratiju, imamo principe kao u svim zemljama i sada imamo novu okolnost. Videćemo kakve će biti posledice odluka koje danas donosite", rekao je Tadić.

Tadić je rekao i da je uveren da bi vlada predvođena DS-om imala veći potencijal za dalje reforme i evropske integracije, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformu zdravstva i obrazovanja.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić dobio je jučer mandat od predsjednika Srbije za formiranje vlade i skupštinske većine koju bi činile Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije, a kasnije bi se, kako je saopštio predsjenik Srbije, priključile i stranke predstavnika manjina u skupštini Srbije.