Regija
0

Srbija raspisala potjernicu za umrlom Nadom Šakić

FENA
Nada Šakić i najbolja prijateljica
Nada Šakić i najbolja prijateljica
Srbijanski Interpol raspisao je međunarodnu potjernicu za Nadom Šakić zbog sumnje da je sudjelovala u masovnom ubistvu Srba, Židova i Roma u ustaškim logorima u Staroj Gradiški i Jasenovcu u II. svjetskom ratu, vijest je koju su danas objavili brojni srbijanski mediji i ništa ne bi bilo neobično da tražena žena nije umrla u februaru ove godine.

Prenoseći izjavu državnog tajnika srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodana Homena tamošnji mediji su objavili da je ministarstvo odobrilo raspisivanje potjernice za Nadom Šakić protiv koje se u Srbiji od 1988. vodi postupak zbog ratnih zločina.

Mediji iz susjedstva navode da je Nada Šakić rođena "u Hrvatskoj u Livnu", ali da ima argentinsko državljanstvo te da "živi u Argentini". Pritom citiraju Homena koji očekuje da osumnjičena bude uhapšena na temelju potjernice te najavljuje da će se u tom slučaju odmah tražiti njezino izručenje Srbiji kako bi joj se sudilo za teške zločine za koje je osumnjičena.

Sudeći po objavljenoj potjernici, srbijanskim vlastima je promaknulo da je Nada Šakić umrla u Zagrebu 5. februara ove godine te da je nakon četiri dana kremirana na zagrebačkom Mirogoju.

Nada Šakić ili Esperanza Tambić de Bilanović Šakić bila je supruga Dinka Šakića, zapovjednika ustaškog logora u Jasenovcu kojega je Argentina sredinom juna 1998. izručila Hrvatskoj, gdje je osuđen na 20 godina zatvora jer je zapovijedao i provodio zlostavljanja, mučenja i ubijanja zatvorenika te propustio spriječiti i kazniti zločine podređenih ustaških dužnosnika. Osuđen je i jer je lično hitcima iz pištolja ubio četvoricu zatvorenika te naredio vješanje 22 logoraša.

Pet mjeseci nakon izručenja supruga i Nada Šakić je dovedena u Hrvatsku gdje je protiv nje pokrenuta istraga zbog sumnje da je od kraja 1941. do 1945. kao pripadnica ustaških postrojbi u logoru u Staroj Gradiški s ostalim ustaškim čelnicima zlostavljala zatvorenike, zbog čega je veći broj osoba usmrćen.

No u februaru 1999. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u nedostatku dokaza odustalo je od kaznenog progona Nade Šakić koja je odmah puštena iz pritvora zagrebačkog zatvora u Remetincu. Do kraja života Nada Šakić je živjela u Zagrebu.

Njezin suprug umro je u bolnici tri godine prije nje i deset godina prije odsluženja kazne.