Njemačka dala zeleno svjetlo
0

Rumunija uslovljava kandidaturu Srbije za članicu EU

FENA
Vijeće ministara Evropske unije (EU) odgodilo je u utorak do "pred početak ručka" konačnu odluku o statusu kandidata za članstvo Srbiji.

"Uprkos očekivanju da će rasprava o kandidatskom statusu Srbije biti kratka, ministarsko vijeće više od tri sata diskusije zbog tvrdog stave Rumunije koja zahtijeva rješavanje vlaškog pitanja", izjavio je izvor iz Evropske komisije, javio je Blic.

Njemački šef diplomatije Guido Westerwelle rekao je jutros da će Njemačka "dati zeleno svjetlo kandidaturi Srbije".

"Srbija je ispunila obaveze postizanjem sporazuma s Kosovom i sada Evropa treba da ispuni svoj dio", rekao je Westerwelle uoči početka Vijeća za opšte poslove EU.

Rasprava, koja je počela oko pola 11u utorak, odužila se zbog zahtjeva Rumunije da se u zaključke uključi i stavka o položaju vlaške manjine u Srbiji. Iako je taj zahtjev ispunjen, Rumuni su još nezadovoljni formulacijom teksta zaključka.

"Nije nam jasno šta oni u stvari hoće", rekao je funkcioner Evropske komisije koji je prisustvovao sastanku.

Ipak, on je rekao da očekuje da će saglasnost uskoro biti postignuta. Evropska komisija je, dodao je, ponudila da se posebnom izjavom naglasi da će biti pažljivo praćeno kako se provode zakoni i politika Srbije prema nacionalnim manjinama.