Priština
0

Reis Cerić: Bošnjaka i Albanaca ima 20 miliona

SRNA
Poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić i kosovski muftija Naim Trnava potpisali su u Prištini Sporazum o saradnji islamskih zajednica BiH i Kosova, u želji da preuzmu lidersku ulogu u odnosu na muslimane.

"Smatramo da smo sposobni i da možemo da preuzmemo tu lidersku ulogu u odnosu na muslimane, jer nas Bošnjaka i Albanaca ima 20-ak miliona, kad bi se svi sabrali, kad bi se svi prebrojali", naglasio je Cerić na Forumu Bošnjaka, koje je posjetio na Kosmetu.

Cerić je naveo da samo u Turskoj živi oko osam miliona Bošnjaka, te još dva miliona u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, na Kosovu i u Makedoniji.

Prema njegovim riječima, oko dva miliona Bošnjaka živi u SAD, Australiji i zapadnoevropskim zemljama.

Govoreći na Forumu Bošnjaka, Cerić je rekao da su sporazumom postavljeni ciljevi buduće saradnje dvije islamske zajednice na Balkanu.

"Obavezali smo se da se svake godine sastajemo i analiziramo odnose između nas, ali isto tako kao dva autohtona, dva autentična muslimanska naroda na Balkanu i Evropi preuzmemo pravo i obavezu predstavljanja islama u Evropi", naveo je Cerić i dodao da mnogi danas islam predstavljaju na "onakav ili ovakav način".