Istraga u Albaniji
0

Pronađena kuća u kojoj su se organi uzimali žrtvama

FENA
Hashim Thaci (Foto: AP)
Hashim Thaci (Foto: AP)
Slučaj krijumčarenja ljudskih organa u Albaniji i dalje se razvija. Agencija Reuters prenosi kako je pronađena i kuća u kojoj su se organi uzimali žrtvama.

Čitavu priču pokrenula je zapravo bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u svojoj knjizi "Hunting, Me and War Criminals", u kojoj ona tvrdi kako su nealbanski narodi na Kosovu (a tu se misli na Srbe), bivali odvedeni u "žutu kuću" na sjeveru Albanije, gdje su im kirurzi odstranjivali organe.

Vijeće Evrope isto tako je objavilo izvještaj sa svim gnusnim detaljima, u kojima se isto tako navodi kako je kosovsko-albanska gerila, lojalna sadašnjem premijeru Hashimu Thaciju, uzimala organe nekim zarobljenicima, prvenstveno Srbima, koje su naknadno ubili. Sama Carla del Ponte pozdravila je izvještaj Vijeća Evrope.

Tahcijeva vlada odbacila je navedeni izvještaj, u kojem se Thacija optužuje kao šefa organiziranog kriminalnog miljea, koji ne samo da se bavio ilegalnom trgovinom ljudskih organa, već i ubistvima neistomišljenika, kao neutemeljeno. Osim toga, u izvještaju Vijeća Evrope navedeno je kako su Thaci i njegovi suradnici kontrolirali i trgovinu drogom krajem 90-ih.

Izvještaj je sastavio Dick Marty iz Vijeća Europe, a očekuje se kako će ga usvojiti i Odbor za pravne poslove Vijeća, kojim se želi ubrzati pokretanje istrage oko tih navoda u kosovskom pravosuđu, koje ionako vodi Evropska unija. U Martyjevom izvještaju navodi se kako je gotovo 500 osoba nestalo na Kosovu po dolasku NATO-ovih trupa. U tu brojku spada oko 100 Albanaca i gotovo 400 nealbanskih naroda, a ponajviše Srba.