Beograd
0

Povjerenstvo za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima

FENA
Na IV regionalnom forumu za tranzicijsku pravdu, održanom 28. i 29. oktobra u Prištini, formirana je Koalicija organizacija za ljudska prava, udruga žrtava i obitelji žrtava stradalih i nestalih, te brojnih drugih nevladinih udruga koje su podržale inicijativu za utemeljenje Regionalnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i teškim povredama ljudskih prava u neposrednoj prošlosti (REKOM), izjavila je u petak na konferenciji za novinstvo u Beogradu ravnateljica srbijanskog Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić.

Inicijativi je do sada pristupilo 108 organizacija i 155 pojedinaca iz država sljednica bivše SFRJ, rekla je Nataša Kandić i dodala da novoutemeljena koalicija radi na prikupljanju milijun potpisa za osnivanje REKOM-a, kako bi krajem 2009. godine nacionalnim parlamentima podnijela model povjerenstva i zahtjev za njegovim utemeljenjem.

Ona i članovi Upravnog odbora FHP-a Zoran Pajić i Florence Hartmann istaknuli su kako povjerenstvo nije konkurencija postojećim sudovima za ratne zločine, već je namjera da im ono svojim istraživanjima pomogne.