Društvo za ugrožene narode
0

"Pojačati pritisak na Srbiju da izruči Mladića"

FENA
Tilman Zülch
Tilman Zülch
Nakon što je Sudsko vijeće Haškog tribunala jučer izreklo presude sedmorici ubica iz Srebrenice, Društvo za ugrožene narode Internacional zahtijeva da se izvrši jači međunarodni pritisak na Srbiju da bi isporučila glavnog ratnog zločinca Ratka Mladića koji je još u bijegu.

"General koji je komandovao ubicama iz Srebrenice ne smije izbjeći pravednoj kazni za podmukle zločine genocida. Na savjesti su mu najmanje 8.000 bespomoćnih i nezaštićenih civila, koji su na najsvirepiji način izgubili svoje živote", izjavio je predsjednik Društva za ugrožene narode Internacional Tilman Zülch, navodi se u saopćenju.

On poručuje da sve dok Srbija dopušta da ovaj "koljač s Balkana" bude na slobodi, Evropa mora ostati na kritičnoj distanci prema Vladi Srbije."

Boris Tadić, kao aktuelni predsjednik i prijašnji ministar odbrane, sigurno raspolaže sredstvima da dozna mjesto boravka Ratka Mladića i da bjegunca da uhapsiti.

Mladić je godinama uživao podršku u Srbiji. Premda Međunarodni tribunal za ratne zločine za njim traga od 1995. godine, Mladić se do kraja marta 2002. nesmetano mogao kretati po Beogradu.

Dvije godine poslije boravio je čak u kasarnama Srbije i Crne Gore. Tada je Tadić bio ministar odbrane. Do novembra 2005. Mladić je primao regularnu mjesečnu penziju.