Regija
14

Panika na Šentilju: Izbjeglice na granici Slovenije i Austrije srušile ogradu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Na graničnom prijelazu Šentilj između Slovenije i Austrije došlo je do problema kada su izbjeglice srušile ogradu i počele nekontrolisano prelaziti granicu.

Situacija je eskalirala tako što su izbjeglice prvo pokušavale preko ograde prebacivati djecu, a u jednom trenutku desila se nezgoda nakon što je jedno dijete palo i povrijedilo se. Nakon toga izbjeglice su se masovno počele penjati na ogradu da bi je na kraju i srušili.

Na mjesto događaja stigla je i policija a kako prenosi Dnevnik.hr situacija je kritična jer je nastala opća panika, djeca vrište i plaču a ljudi se svađaju.

Grupe koje su prešle ogradu sada ne znaju šta će dalje, jer su porodice ostale podijeljene. Jedni su ostali sa jedne a drugi sa druge strane ograde. Austrijske snage sigurnosti teško izlaze na kraj zbog novonastale situacije, jer izbjeglice zahtjevaju sve vrste pomoći, od hrane i pića do medicinskih usluga.

S druge strane nekoliko nevladinih organizacija u Sloveniji zaprijetili su tužbom Evropskom sudu za ljudska prava ukoliko Slovenija ne poboljša uslove u prihvatnim centrima, koji su prema izvještajima ispod svake prihvatljive mjere. Izbjeglice još uvijek spavaju na otvorenom a i pristup sanitarnom čvoru nije omogućen za sve.