Nakon niza reakcija
168

Vučić se izvinio Slovencima jer je rekao da su "odvratni": Mislio sam na političare

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je nakon što je njegova izjava da su Slovenci "odvratni" dočekana s mnoštvo kritika iz te zemlje.
"Ako sam bilo koga u Sloveniji povrijedio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima", poručio je Vučić iz New Yorka.

U nastavku je pojasnio svoje riječi.

"Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sjednicu Vijeća sigurnosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rječnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici", rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

On je dodao da o Slovencima kao narodu misli sve najbolje i da ima mnogo prijatelja i rodbine u Sloveniji.

"Ako sam bilo koga uvrijedio, želim da se izvinim cjelokupnoj javnosti Slovenije i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu, rekao je Vučić.

Dodao je da je njegova izjava izvučena iz konteksta i takva ocijenjena kao nešto "strašno", ali da narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije nije ocijenjeno kao "strašno".