16. okupljanje
51

Novi protesti u Beogradu, prozivke Vučiću i večeras: Dok živimo u strahovladi, stradaju mladi

S. Š.
Protestna šetnja u Beogradu krenula je od Skupštine (Foto: Danas.rs/Miloš Obradović)
Foto: Miloš Obradović/Danas.rs
Protest "Srbija protiv nasilja" održava se večeras čak šesnaesti put u Beogradu. Okupljanje građana počelo je ispred Doma Narodne skupštine, odakle će krenuti dalje do Ministarstva prosvjete i Predsjedništva Srbije. Tema protesta je obrazovanje.

Večerašnja protestna šetnja kretat će se od Skupštine, Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, zatim Beogradskom ulicom do Slavije, pa do Ministarstva prosvjete gdje će biti održani govori, odakle će se Ulicom kneza Miloša ići do Predsjedništva.

Neke od poruka koje su ispisane na transparentima na večerašnjem protestu su: "Dok živimo u strahovladi stradaju mladi", "Sloboda ili ništa" , "Studenti ne ćute", "Vučić ubija Milovana Brkića" na plakatu sa likom novinara i urednika Magazina Tabloid.

Među okupljenima su i brojne poznate ličnosti, od kojih i istaknuta glumica Svetlana Bojković.


Od ranije poznati zahtjevi protesta su momentalna smjena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama s nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.
Također, traže smjenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.

Zahtijevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Happy zbog, kako navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtjevima od ranije su i smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.