Na badnji dan
225

Na Cetinju se sukobile dvije grupe pravoslavnih vjernika, policija spriječila veći haos

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Crnogorska policija je spriječila veći sukob pristalica Crnogorske pravoslavne crkve prilikom tradicionalnog loženja badnjaka na Dvorskom trgu u Cetinju.

Do sukoba je došlo nakon što su se na istom mjestu pojavila dvojica mitropolita te crkve. Nakon što su se na trgu pojavili mitropolit CPC Mihailo i doskorašnji episkop iste crkve Boris, koji su u otvorenom sukobu, došlo je do napetosti, guranja i verbalnih provokacija među njihovim pristalicama.

Reakcijom policije situacija se smirila, a mitropolit Mihajlo je nakon kraćeg obraćanja napustio skup.

"Ovo je badnjak s ulice. Ja ovaj badnjak neću posvetiti jer nije badnjak CPC-a, jer ga posvećuje onaj koji nema nikakve ingerencije. Badnjak koji je naložen s ulice, crnogorski nije", kazao je Mihailo.

Raskol u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) dogodio se u septembru kada je na takozvanom "opće-crnogorskom saboru" od dijela vjernika prisilno penzionisan mitropolit crnogorski Mihailo, a na njegovo mjesto postavljen vladika nikšićki Boris Bojović.

Na tu odluku Mihailo je odgovorio isključenjem Bojovića i njegovih pristalica iz CPC-a, te je pozvao vjernike da se ne odazovu Bojovićevom pozivu da s njim lože badnjake, a istodobno je priložio dokument crnogorskog ministarstva pravde koje je odbilo upisati Borisa za lidera CPC-a.

Crnogorska pravoslavna crkva koja je ukinuta 1920. godine, a obnovljena je 1993. godine. Naime, nakon što je 1918. nezavisna Crna Gora nasilno prisajedinjena Srbiji, i tako ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, srpske vlasti su dekretom ukinule CPC. Time je ona svedena na mitropoliju unutar SPC-a sa sjedištem u Beogradu.

Iako je Crna Gora obnovila nezavisnost 2006. godine, CPC još uvijek nije kanonski priznata od gotovo svih pravoslavnih crkava, a vjerske službe obavlja u svega nekoliko crkvenih objekata, jer su ostali preneseni u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve.