Regija
7

Ministar MUP-a RH o migrantima: Hrvatska će zaštititi svoju granicu

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je danas u Tovarniku da je bezbjednosna situacija sa migrantima na tom graničnom prelazu sa Srbijom stabilna i da nema nikakvih naznaka da bi moglo doći do većih problema, ali i poručio da će Hrvatska zaštititi svoju granicu od ilegalnih prelazaka.

On kaže da se još jednom uvjerio da je Hrvatska "sigurna zemlja na prijateljski i human način".

Orepić je granični prelaz Tovarnik posjetio nakon što je u susjedni Šid, na srpskoj strani granice, iz pravca Beograda dopješačila grupa migranata u namjeri da uđu u Hrvatsku.

Orepić je zahvalio policajcima koji na granici, kako je rekao, savjesno i profesionalno obavljaju taj izuzetno zahtjevan posao i, istovremeno, istakao da "ne postoji ni jedan jedini razlog zašto bi neko ili nešto prešlo ilegalno u Hrvatsku".

"U skladu sa tim zaključkom, naglašavam da ćemo, utemeljeno na nacionalnom zakonodavstvu, a i na činjenici da smo članica EU, zaštititi hrvatsku granicu od ilegalnih prelazaka i ljudi i robe u potpunosti", rekao je hrvatski ministar novinarima.

Upitan šta će biti sa migrantima koji čekaju na granici, on je rekao da će oni biti primljeni u prihvatilište u Šidu, prenose.

"Ako budu pokušali da pređu u Hrvatsku, mi ćemo to spriječiti, ali ima izgleda da će biti vraćeni u prihvatilište u Šidu", zaključio je Orepić.

Prema rečima portparola vukovarsko-sremske policije Domagoja DŽigumovića, hrvatska policija nije zatvarala granični prelaz na Tovarniku.

Grupa od oko stotinu migranata koja je pešice krenula ka granici sa Hrvatskom nalazi se u okolini Šida i odbili su ponudu Komesarijata za izbjeglice za smještaj u prihvatnim centrima, podsjećaju srpski mediji.