Reakcija na izjave Zagreba
0

Ljubljana o blokadi pregovora Hrvatske i EU

FENA
Slovenija nije kriva za navodnu blokadu šest poglavlja u pregovorima Europske komisije s Hrvatskom nego je do zastoja došlo zbog pokušaja Hrvatske "da unese jednostrana rješenja i neobične zahtjeve u europski pregovarački proces", saopćilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagirajući na prošlosedmičnu izjavu MVPEI-a.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija prošlog je utorka u izjavi za javnost, reagirajući na dokument o slovenskim rezervama u otvaranju nekih pregovaračkih poglavlja u pregovorima Hrvatske s Europskom komisijom što ga je objavila Slovenska nacionalna televizija, navelo da ni u jednom od pristupnih poglavlja ni u stajalištima koja su pripremljena za pregovore, Hrvatska ne prejudicira granicu sa Slovenijom i da zato takve tvrdnje iz slovenskog dokumenta "nisu utemeljene na činjenicama i stvarnom stanju."

Reagirajući na tu izjavu i izjave vođe hrvatskog pregovaračkog tima Vladimira Drobnjaka, slovensko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je na svojim web-stranicama objavilo saopćenje u pet točaka.

U njemu se navodi da Hrvatska nije blokirana u svojim pregovorima s Europskom unijom niti da se krivnja za zastoj može pripisati Sloveniji, ali se ponovo navode navodni razlozi koji su slovensku vladu spriječili da dade suglasnost na otvaranja pripremljenih poglavlja.

"Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u svom saoopćenju i hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak dali su nekoliko netočnih i neistinitih informacija. U hrvatskim pregovorima nije došlo do blokade, a još manje do zastoja za koji bi bila kriva Slovenija. Hrvatski pregovori su relativno spori jer ta država ima teškoće s ispunjavanjem zahtjeva organizacije u koju želi ući. A kao što je poznato, Slovenija je članica te organizacije", navodi se u saoopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.