Muslimanski blagdan
129

Bajram se slavi širom regiona, poruke poslate iz Beograda, Zagreba i Ljubljane

S. M.
Ljubljana (Foto: Ziga Zivulovic jr./Pixsell/F.A. BOBO)
Ovoga jutra muslimani su obilježili Ramazanski bajram širom regiona. Brojni vjernici klanjali su bajram-namaz u džamijama u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

Centralna bajramska svećanost održana je u jutarnjim satima u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana. Muftija Nevzet Porić založio se za mir i poštivanje dostojanstva svakoga, bez obzira na etničku, nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Nekoliko hiljada vjernika prisustvovalo je bajram-namazu u Zagrebačkoj džamiji. Molitvu je predvodio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u hrvatskoj, Aziz ef. Hasanović. Tokom hutbe on je ukazao na važnost Ramazana i Ramazanskog bajrama za muslimane, koji je prilika za čišćenje tijela postom, a duše ibadetom.

Broj vjernika u Zagrebačkoj džamiji ove godine bio je rekordan zbog velikog broja stranih radnika, muslimana, kojih je posljednjih nekoliko godina sve više u zemlji.

Centralna bajramska manifestacija u Beogradu održana je u Bajrakli džamiji. Predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed Hamdija Jusufspahić za TV Nova poručio je da je veliki broj vjernika bio na jutarnjem namazu te da muslimani Srbije žive slobodno i svoju vjeru ispovjedaju naslobodnije.