Regija
0

Ljajić i Ugljanin ne žele podjelu Sandžaka

SRNA
Novi Pazar (Foto: Arhiv)
Novi Pazar (Foto: Arhiv)
Vlada Srbije najvjerovatnije će na sljedećoj sjednici izmijeniti Uredbu o statističkim regionima tako što će sve sandžačke opštine objediniti u jedan region, pišu beogradske "Večernje novosti".

Uredbom Vlade od 24. decembra područje Sandžaka podijeljeno je između dva statistička regiona - centralne Srbije, kojoj pripadaju Novi Pazar i Tutin i zapadne Srbije, u kojoj su Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica.

"Razgovarao sam sa koalicionim partnerima iz Demokratske stranke i očekujem da već na prvoj sednici uredba bude promijenjena, jer je raniji dogovor bio da sve opštine Sandžaka budu u jednom regionu", rekao je ministar za rad i zapošljavanje Srbije Rasim Ljajić.

"Novosti" pišu da, osim Ljajića, i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin vrši pritisak na premijera Mirka Cvetkovića kako bi usvojena uredba bila izmijenjena. List navodi da je njegovo Bošnjačko nacionalno vijeće zatražilo od Vlade da na prvoj sljedećoj sjednici izmijeni Uredbu, tako što će cijelo područje Sandžaka da pripoji jednom regionu.

"Podržali smo Zakon o regionalnom razvoju jer nam je obećano da će sve sandžačke opštine da pripadnu jednom regionu", izjavio je za "Novosti" član Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević.