"Slučaj Matvejević"
0

Francuski intelektualci zahvalili Josipoviću

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Izdavač i filozof Gilles Hertzog zahvalio je u ime francuskih intelektualaca hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću na pismu objavljenom u Le Mondeu, kojim je Josipović odgovorio na njihovo pismo vezano uz presudu hrvatskome književniku Predragu Matvejeviću, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

"Što se tiče nas, Predragovih prijatelja, nakon što je stvar s presudom u Vašoj zemlji završena, završena i je za nas, te se mi tome radujemo. Gesta vašeg predsjednika služi na čast vašoj zemlji. Molim vas da mu s tim u vezi prenesete naše osjećaje", stoji u Hertzogovom pismu poslanom hrvatskoj ambasadi u Parizu.

Francuski intelektualci nedavno su preko Le Monda uputili javni apel predsjedniku Josipoviću da svojim autoritetom spriječi da Matvejević završi u zatvoru, nakon čega im je Josipović u pismu objavljenom u tom francuskom listu objasnio što se zapravo dogodilo u Matvejevićevom slučaju.

Josipović je tada napisao da je "s iznenađenjem i nevjericom doznao za poziv koji je objavljen u Le Mondeu od 24. jula, pod alarmantnim naslovom "Predrag Matvejević ne smije u zatvor!". Alarmantnim, jer se, čini se, radilo o nesporazumu: nije naime bilo ni najmanje opasnosti da Predrag Matvejević bude zatvoren jer nikakva sudska odluka u Hrvatskoj to ne traži", rekao je Josipović.

Predsjednik Josipović misli da su potpisnici pisma trebali prije objave provjeriti okolnosti slučaja i konsultirati nadležne sudske vlasti, čime bi se izbjeglo bespredmetno i nepotrebno uzbuđenje, te obavještava da je Predraga Matvejevića, hrvatskog intelektualca svjetskoga glasa, nedavno imenovao za svog ličnog predstavnika u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.