Kraj i za Windowse?
7

Kina će zabraniti korištenje AMD-ovih i Intelovih čipova u vladinim kompjuterima

B. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kina će postupno uklanjati čipove američkih kompanija AMD i Intel iz državnih kompjutera. Također, operativni sistem Windows iz Microsofta i inostrani softver za baze podataka zamijenit će domaće alternative.

Državnim agencijama iznad razine općinskih vlasti naloženo je da pri kupnji razmotre kriterije koji zahtijevaju "sigurne i pouzdane" procesore i operativne sisteme, piše Financial Times.

Kinesko Ministarstvo industrije objavilo je tri odvojena popisa procesora, operativnih sistema i centraliziranih baza podataka koje se smatraju "sigurnima i pouzdanima" krajem prošlog decembra. Sve proizvode kineske kompanije.

Napetosti između Kine i Sjedinjenih Američih Država eskaliraju. Washington je ranije uveo sankcije usmjerene na neke kineske kompanije, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

Sjedinjene Američke Države pokušavaju povećati domaću proizvodnju poluvodiča i smanjiti ovisnost o njihovoj opskrbi iz Kine i Tajvana.

U tu svrhu, administracija predsjednika Joea Bidena donijela je zakon 2022. koji ima za cilj potaknuti proizvodnju poluvodiča u SAD-u putem financijske pomoći i subvencija za naprednu proizvodnju čipova.