Uključena subvencija
58

Intel u Izraelu gradi fabriku čipova vrijednu 25 milijardi dolara

F. H.
Intelova zgrada u Haifi (Foto: Shutterstock)
Intelova zgrada u Haifi (Foto: Shutterstock)
Izraelska vlada pristala je dati Intelu bespovratna sredstva od 3,2 milijarde dolara za novu tvornicu čipova vrijednu 25 milijardi dolara koju planira izgraditi u južnom Izraelu, saopćile su obje strane u utorak, što je najveća investicija ikada jedne kompanije u Izraelu.

Nakon objave Intelove dionice porasle su 1, posto% na 48,90 dolara.

"Plan proširenja za njegovu lokaciju Kiryat Gat koja je udaljena 42 km od Gaze je važan dio Intelovih napora da potakne otporniji globalni lanac opskrbe, zajedno s tekućim i planiranim ulaganjima u proizvodnju kompanije u Evropi i Sjedinjene Američke Države", rekao je Intel u saopćenju.

Pod izvršnim direktorom Patom Gelsingerom, Intel je uložio milijarde u izgradnju fabrika na tri kontinenta kako bi obnovio svoju dominaciju u proizvodnji čipova i bolje se natjecao s konkurentima AMD-om, Nvidijom i Samsungom. Nova izraelska fabrika najnovija je investicija američkog proizvođača čipova u posljednjih nekoliko godina.

Intel planira potrošiti više od 30 milijardi eura za razvoj dviju tvornica za proizvodnju čipova u Magdeburgu, kao dio ulaganja vrijednog više milijardi dolara širom Evrope za izgradnju kapaciteta za proizvodnju čipova. Berlin je obećao velike subvencije kako bi privukao najveća inozemna ulaganja u Njemačkoj.

U 2022. godini Intel je rekao da će uložiti do 100 milijardi dolara u izgradnju potencijalno najvećeg svjetskog kompleksa za proizvodnju čipova u Ohiju, a konkurenti Samsung i Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ili TSMC također su najavili velike investicijske planove u SAD-u.

Izraelsko ministarstvo finansija i privrede izjavilo je da je Intelovo ulaganje, posebno u ovom razdoblju i u svjetlu globalne konkurencije za privlačenje značajnih ulaganja u području čipova, značajan izraz povjerenja u izraelsku privredu.

Rekli su da investicija ima izravne fiskalne koristi za Izrael koje će biti znatno veće od državne potpore.

Uz bespovratna sredstva koja iznose 12,8 posto ukupne investicije, proizvođač čipova također se obvezao kupiti robu i usluge u vrijednosti od 60 milijardi šekela (16,6 milijardi USD) od izraelskih dobavljača tokom sljedećeg desetljeća, dok se očekuje da će novi pogon stvoriti nekoliko hiljada radnih mjesta.

Intel je uspostavio prisutnost u Izraelu i 1974. i sada upravlja s četiri razvojne i proizvodne lokacije u Izraelu, uključujući svoj proizvodni pogon u Kiryat Gatu pod nazivom Fab 28 koji proizvodi tehnologiju Intel 7, odnosno 10 nanometarske čipove, i zapošljava gotovo 12 000 ljudi u zemlji, dok neizravno zapošljava još 42.000.

S nekih 9 milijardi dolara, Intelov izvoz čini 5,5 posto ukupnog izvoza visoke tehnologije.

Intel, jedna od oko 500 multinacionalnih kompanija u Izraelu i koja je kupila izraelsku kompaniju za samovozeću auto tehnologiju Mobileye za 15,3 milijarde dolara 2017., odbila je reći koja će se tehnologija proizvoditi u novoj tvornici Fab 38 za koju Intel kaže da je već započela izgradnja

U junu je premijer Benjamin Netanyahu rekao da će Intel u Izraelu izgraditi novu tvornicu čipova vrijednu 25 milijardi dolara, no Intel je do sada odbijao potvrditi investiciju.