Regija
0

EU diskretno privodi kraju pripreme svoje misije na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropljani privode kraju u ponedjeljak pripreme za slanje na Kosovo blizu 2.000 osoba da nadgledaju nezavisnost, izbjegavajući da formalno daju zeleno svjetlo, kako bi se očuvale šanse za ponovni izbor u nedjelju dosadašnjeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Da ne bi bili zatečeni događajima, u slučaju da Kosovari proglase svoju nezavisnost odmah nakon ovih izbora, evropski ministri vanjskih poslova trebalo bi da "odobre modalitete ove misije u ponedjeljak", saopćio je jedan visoki evropski diplomat.

Vrlo brzo nakon izbora oni bi mogli dati zeleno svjetlo, ne čekajući sljedeći njihov sastanak od 18. februara.

Oni, ustvari, žele da budu spremni za raspoređivanje misije početkom februara, što je dokaz njihove volje da prekinu s evropskom nemoći koja se pokazala tokom 1990-ih u sukobima koji su razbili Jugoslaviju, a koju je svijet osudio.

"U slučaju razvoja događaja moramo biti fleksibilni i spremni da reagiramo na vrijeme", priznala je Slovenija, predsjedavajuća EU-a tokom prvog polugodišta 2008.

Evropljani bi željeli biti sigurni da će ovo zeleno svjetlo, koje traži jednoglasnost Dvadesetsedmerice, biti dato prije nego Kosovari proglase nezavisnost, početkom februara ili početkom marta.

To je jedan od razloga zbog kojih oni insistiraju kod Kosovara da ne prenagljuju s ovim proglašenjem.

"Ako ne uspijemo da odobrimo misiju u periodu nakon izbora a prije proglašenja nezavisnosti, suglasnost Dvadesetsedmerice će biti dovedena u pitanje", objasnio je ovaj diplomat.

Suglasnost o pitanju Kosova je kranje krhka. Osim Kipra, Španija zbog baskijskih separatističkih pokreta, ali i Bugarska, Rumunija, Slovačka i Grčka nisu spremne je dati.

Nijedna od ovih zemalja nije spremna prihvatiti brzo ovu nezavisnost, dok 21 druga zemlja, članica EU-a, kao i SAD, spremne su da to urade.

Evropljani, ipak, očekuju da će generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon "zvanično" pozdraviti spremnost Evropljana da krenu sa svojom misijom čim bude dato zeleno svjetlo.

Holanđanin Peter Feith, bivši specijalni izaslanik NATO-a za Balkan, trebao bi da preuzme vođstvo Međunarodnog civilnog ureda od blizu 300 osoba, koje treba administrativno da prati prve godine nezavisnosti. Nadzor, čije trajanje još nije poznato, "mogao bi trajati od pet do 10 godina", smatraju evrpski diplomati.