Regija
0

Dan žalosti u Hrvatskoj nakon tragedije voza

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Hrvatskoj je danas dan žalosti povodom smrti šestero putnika u željezničkoj nesreći u Kaštelima kod Splita.

Komemoracija poginulima biće održana u 13.00 sati na splitskom groblju Lovrinac.

U teškoj željezničkoj nesreći koja se dogodila  juče kod Splita poginulo je šest, a povrijeđeno 55 putnika.

U nesreći su poginuli španski državljanin Gaj Emil Andrić, Francuskinja Loren Bodet, te Zagrebčani Petra Radić, Krešimir Trajbar, Domagoj Alvir i Mirna Rogan, potvrdio je šef patologije splitske bolnice Šimun Anđelinović.

Od ukupnog broja povrijeđenih 44 su hrvatska državljana, troje Francuza, dvoje Australaca i po jedan državljanin Švedske, Velike Britanije, Srbije, Španije, Pakistana i Slovenije.

Među njima je sedam teže povrijeđenih, a 14 je zadržano na liječenju.  U splitskoj bolnici ističu da niko od njih nije u životnoj opasnosti.

Hrvatski mediji pišu da je mogući uzrok nesreće bilo prskanje pruge protivpožarnim i antikorovnim sredstvom samo nekoliko minuta prije prolaska voza, iako je od prskanja do prolaska voza, po propisima, trebalo da prođe bar četiri sata.
Zbog ovoga je sindikat mašinovođa Hrvatske zatražio ostavku prvog čovjeka Hrvatskih željeznica Zorana Popovca, jer, kako kažu, njegovi članovi ne mogu biti nezavisni, prenosi "Jutarnji list".

"Jedino što mi tražimo kao sindikat je da se pošteno vodi istraga, kao što to trenutno radi istražni sudija Davor Svalina", rekli su u sindikatu.

Na poslovima prskanja šina bila je angažovana kompanija "Intrade", koja je prvenstveno registrovana za proizvodnju i distribuciju hrane i proizvoda za kućne ljubimce, aditiva za stoku i putnih torbi, a bave se uvozom i zastupanjem stranih poduzeća. 

Mediji prenose da je, najvjerovatnije, desetak minuta prije prolaska voza nanesen herbicid "tordon", koji se za uništavanje korova koristi oko električnih vodova, željezničkih pruga i cjevovoda da spriječi rast biljaka koje bi se prilikom varničenja mogle zapaliti. 

Hrvatski mediji sa ovim povezuju i "nesreću nakon nesreće", koju su zabilježile i kamere, kada je pružno  vozilo proklizalo na pruzi i udarilo u voz.