Regija
102

Dačić: Spremni na dogovor s Prištinom i bez posrednika

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je da Vlada Srbije sve čini i sposobna je ostvariti svoja oba cilja - razriješiti kosovski čvor i nastaviti s evropskom integracijom zemlje, a razlog za rješavanje oba cilja je da Srbija, kao i Kosovo, počne napokon normalno živjeti.

Dačić je izrazio uvjerenje da će zvanični Beograd nastaviti pregovore s Prištinom, ako treba i bez posrednika, jer drugi način za rješavanje kosovskog problema ne postoji.

On smatra da je povezivanje (ne)postizanja sporazuma s Prištinom s dobivanjem datuma početka pregovora o članstvu u EU i pogrešno i opasno.

Dačić je u intervjuu poslije povratka iz Rusije istaknuo snažnu podršku Rusije politici Vlade Srbije, prije svega, kako je rekao, zahvaljujući srbijanskim nastojanjima da u odnosima s Rusijom i sa svim drugim zemljama bude iskrena i jasno priopći i svoje želje i svoje namjere.

"Rusija jeste naš prijatelj i to upravo onakav kakav nam je danas i potreban. Kada nešto odlučimo, Rusija će nas podržati, a mi nikada nećemo tražiti da Rusija nešto odluči umjesto nas", istakao je Dačić u intervjuu objavljenom u elektronskom izdanju lista "Danas", prenio je Tanjug.

"Za razliku od ranijih perioda, mi danas ne doživljavamo Rusiju kao kartu na koju se igra kada sve ostale opcije propadnu i ne vučemo je za rukav kada nešto sami, bez da smo je o tome i obavijestili, zabrljamo. Može se zato reći da je svijest o međusobnim odnosima Rusije i Srbije podignuta na nivo na kojem se s uvažavanjem gleda na međusobne interese", rekao je srbijanski premijer.

Srbija je, istaknuo je Dačić, i pred Rusijom i pred drugim zemljama, preuzela odgovornost za ono što radi i za ono što namjerava raditi.

"Takva Srbija je mnogo prihvatljivija za prijatelja od neodgovorne Srbije, od one koja je lagala sve, pa i svoje prijatelje. I upravo zato, iz Moskve dolazimo sa sviješću o novom prijateljstvu i s potrebom da svoje probleme, baš zbog naših prijatelja, rješavamo sami, uvjereni da njihova pomoć, kada to bude potrebno, neće izostati", rekao je Dačić.

Srbija od Rusije uči i da se nacionalni interesi više ne brane ognjem i mačem, nego novcem, a ekonomska pomoć Rusije je ključni faktor daljeg rasta i razvoja Srbije, dakle i ključni faktor njezine buduće snage i sposobnosti da ostvari i brani svoje nacionalne interese, dodao je on.

Ta pomoć kroz povoljne kredite i investicije kakva je i Južni tok, kroz otvaranje ruskog tržišta za srpske proizvode i proizvode napravljene u Srbiji, poput Fiat automobila, danas za srpske nacionalne interese više znače od bilo čega drugog, kazao je Dačić.

Dodao je kako nema ničeg logičnijeg nego da se o važnim pitanjima, kakvo je kosovsko, Srbija konzultira i s Rusijom.

On je podsjetio da je Srbija spremna, ako više ne bude posrednika, nastaviti i direktne razgovore sa samom Prištinom, prije svega zato što je problem Kosova problem Beograda.

"Mislim da je ta naša želja jasno prepoznata, i dobili smo, mogu i to reći, podršku da nastavimo s razgovorima. Sve konzultacije su upravo zato i vezane za nastavak dijaloga i pronalaženje rešenja", rekao je Dačić.

Na pitanje da li vjeruje u konačan dogovor i to prije 22. travnja, kada zasjeda Vijeće ministara EU, on je odgovorio: "Mi, kao što sam rekao, drugi put nemamo. I od prvog dana, mog prvog susreta sa Hašimom Tačijem, jasno smo pokazali kakvo je opredjeljenje Srbije. I dan-danas imamo dobru vjeru da je to opredjeljenje ispravno i jedino moguće".

On je podsjetio da se pitanja koja su ostala neriješena tiču toga "tko će Srbe na Kosovu čuvati, tko će im suditi, tko će ih učiti i liječiti".

"Na kraju, i Tači je to dobro primijetio, nepostizanje sporazuma je poraz i Srbije i Kosova, a ja bih dodao i nastavak izvanrednog stanja za sve u Srbiji i za sve na Kosovu. To moramo završiti. Stanje moramo vratiti u redovno, i normalno. Moramo, jednom riječju, omogućiti život, i Srbima i Albancima", poručio je Dačić.

On je naglasio da je Srbija privržena evropskom putu, ispunjava obaveze iz evropske agende, bavi se reformom i usklađivanjem svojih propisa s evropskim, usvaja evropske standarde i pravila i svakako će nastaviti to činiti.

"Licitirati o tome kada će naš trud biti prepoznat i dobivanjem datuma, i vezivati pregovore o Kosovu za taj čin, pogrešno je i ne vodi ničemu", istaknuo je Dačić.

On je rekao da se on, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić konzultiraju oko svih pitanja i traže najbolje rešenje koje će narodu i državi konačno nešto i donijeti, i u tome su jedinstveni.