Serge Brammertz u Beogradu
0

Brammertz: Utvrditi činjenice o skrivanju Mladića i Hadžića

FENA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz, koji u ponedjeljak dolazi u posjetu Beogradu, izjavio je da će saradnja Tribunala sa srpskim vlastima, poslije hapšenja posljednje dvojice haških optuženika, biti koncentrisana na sudske postupke u toku i na utvrđivanje činjenica kako su Ratko Mladić i Goran Hadžić uspijevali tako dugo da izbjegnu hapšenje.

Brammertz je u izjavi za Tanjug, uoči prve posjete Beogradu poslije hapšenja Mladića i Hadžića, najavio da će se u ponedjeljak i utorak sastati s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Predviđeni su, takođe, i sastanci sa članovima Akcionog tima i operativnih službi koji su, kako je istakao, odigrali ključnu ulogu u hapšenju Mladića i Hadžića.

"Ova radna posjeta uslijediće poslije nedavnog hapšenja Mladića i Hadžića. Tokom posjete ću razgovarati o ovim nedavnim uspješnim događajima i sadašnjoj i budućoj saradnji moje kancelarije i Srbije", izjavio je Brammertz.

"Važno je, takođe, utvrditi kako su ovi bjegunci uspijevali toliko dugo da izbjegnu pravdu", dodao je tužilac.

Po njegovim riječima, razgovaraće se i o postupcima koji su u toku. "Sada možemo da se koncentrišemo na prvostepene i žalbene postupke koji su u toku. Naša kancelarija će nastaviti da se oslanja na saradnju Srbije u pružanju neometanog pristupa dokumentaciji i arhivama, kao i u omogućavanju svjedocima da dođu da svjedoče", rekao je Brammertz.

Podsjećajući da će naredni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o saradnji Srbije s Tribunalom podnijeti u novembru, Brammertz je rekao da će prije toga vjerovatno ponovo doći u Beograd.

"Nadamo se da će Srbija zadržati ovaj pozitivni zamah i dalje demonstrirati podršku efikasnom procesuiranje ratnih zločina pred domaćim sudovima. Mi ćemo nastaviti da podržavamo taj proces razmjenjivanjem saznanja i iskustava s našim kolegama u regionu", poručio je glavni haški tužilac.

Brammertz je izjavio u ponedjeljak Tanjugu da je njegovo Tužilaštvo, u vezi sa slučajem bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, više puta upozoravalo na probleme s kojima se suočilo kada je riječ o zastrašivanju svjedoka, ali je izrazio nadu da će u ponovljenom suđenju uspjeti da dokaže krivicu nekadašnjeg komandanta OVK-a.

"U postupku protiv Haradinaja i drugih (bivših pripadnika OVK-a Idriza Baljaja i Ljahija Brahimaja) ukazali smo na brojne probleme s kojima se naša kancelarija susrela tokom suđenja, vezane za svedoke koji su bili izloženi pretnjama i plašili se da svjedoče", rekao je Brammertz za Tanjug uoči današnje posjete Beogradu.

"Bezbjednost svjedoka izazivala je zabrinutost u brojnim postupcima i nastavlja da predstavlja veliki izazov", dodao je haški tužilac.

Brammertz je podsjetio da je Žalbeno vijeće Tribunala naložilo djelimično ponavljanje suđenja Haradinaju zbog ozbiljnog zastrašivanja svjedoka koje je obilježilo prvostepeni postupak.

Kako se ponovljeno suđenje nastavlja, nadamo se da ćemo uspješno predstaviti naše dokaze Sudskom vijeću, rekao je Brammertz i poručio da "zaštita svedoka koji imaju hrabrosti da dođu i daju iskaz na našim suđenja ostaje prioritet za naše tužilaštvo".

Haradinaj i Baljaj su 3. aprila 2008. godine pred prvostepenim sudskim vijećem oslobođeni krivice za zločine na Kosovu 1998. godine po svim tačkama optužnice, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora.

Pretresno vijeće je, međutim, u uvodnom dijelu presude naglasilo da se, mada je saslušalo skoro stotinu svjedoka, "suočilo sa znatnim poteškoćama u pribavljanju iskaza velikog broja tih svjedoka".

"Mnogi od njih su naveli strah kao značajan razlog za svoje nepojavljivanje pred Vijećem kako bi dali iskaz. Vijeće je steklo snažan utisak da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svjedoci nisu osjećali bezbjedno", navedeno je u presudi.

Vijeće je ocijenilo i da je "na Kosovu postojala nestabilna bezbjednosna situacija koja je bila naročito nepovoljna po svjedoke" i napomenulo da su za 34 svjedoka odobrene određene zaštitne mjere.

Žalbeno vijeće Tribunala je 21. jula 2010. godine ukinulo oslobađajuće presude Haradinaju i Baljaju po šest tačaka optužnice i naložilo da se svoj trojici optuženih ponovo sudi.

Ponovno suđenje počelo je 18. augusta ove godine.

Jedan od svjedoka, Šefćet Kabaši, optužen je početkom septembra drugi put pred Tribunalom zbog nepoštovanja suda pošto je ponovo odbio da svjedoči na suđenju Haradinaju, nakon što je to već učinio 2007. godine.