Osmišljeni planovi
75

Bošnjačko nacionalno vijeće: Dodik izaziva sukobe u BiH i unosi nemir među Bošnjake u Srbiji

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji osudilo je izjave Milorada Dodika u kojoj on negira genocid u Srebrenici i govori da će Srbija i RS biti jedna država, poručivši da on osmišljenjo izaziva sukobe.

"Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, najoštrije osuđuje izjavu Milorada Dodika, datu u Donjoj Gradini, na Dan sjećanja na žrtve Jasenovca, u kojoj negira genocid u Srebrenici i poručuje da će Srbija i RS biti jedna država", saopštili su.

Dodaju da Dodik to planski radi.

"Dodik, osmišljeno, svojim separatističkim izjavama izaziva sukobe u BiH i na taj način unosi nemir i među Bošnjake u Srbiji, negirajući i relativizirajući genocid nad Bošnjacima, i pored presuda Međunarodnog suda pravde", naveli su.

Naglasili su da je BiH matica svih Bošnjaka.

"BiH je matica svih Bošnjaka i Bošnjaci u Republici Srbiji čvrsto stoje uz svoju maticu, poštujući ustave obiju zemalja", poručili su.

Poručuju da je koncept građanske države jedino održiv.

"Koncept građanske države BiH, u kojoj će svaki građanin biti siguran i uživati jednaka prava, je jedino održiv i prihvatljiv model za sve koji u njoj žive", zaključili su.