Izjava nakon suđenja
237

Dodik: Ovdje je sve nakaradno po uzoru na Haški tribunal, nemamo mogućnost da dokažemo nevinost

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bio je danas u Sudu Bosne i Hercegovine na ročištu zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, za šta je optužen i direktor entitetskog Službenog glasnika Miloš Lukić, o čemu su se oglasili.

Dodik je bio kratak na konferenciji za medije, koju je nakon ročišta organizovao u Vladi RS-a, u Istočnom Sarajevu. Većinom su govorili njegovi advokati Anto Nobilo i Goran Petronijević, koji su kazali kako žele vidjeti visokog predstavnika Christiana Schmidta na stolici za svjedoke u Sudu BiH te da će, ukoliko bude bilo potrebno, dokazivati da on nije visoki predstavnik legalno.

Na samom početku obraćanja, Dodik je rekao kako se sve više jača njihova početna tvrdnja da je ovo namješten proces.

"Kako Željka kaže, srbooptuženi broj jedan, a on je (pokazuje na Miloša Lukića) srbooptuženi broj 2. Pokušava se u namještenu formu gurati nešto... Tužilaštvo ništa nije imalo, izvodilo je svjedoke koji su samo radili svoj posao, tvrdeći da je to neki dokaz. Dokaz je ono što se prihvati kao dokaz, a ne ono što oni kažu da jeste.

Ponovio je još jednom stav da stranica OHR-a nije vjerodostojna za objavu bilo kakvog zakona ili akta te poručio da će "možda ići do kraja".

"Šta je BiH? Vježbalište u koje dolaze nedoučeni i nedovršeni i pokušavaju voljom sile koja stoji iza njih da ovdje nameću sistem", rekao je.

Dodik smatra kako ponašanje pravosuđa upravo govori o kolokvijalnom karakteru BiH, tom prilikom još jednom optužuje Amerikance za kontrolisanje pravosuđa u našoj državi i da oni nemaju priliku da se brane.

"Ovdje je sve nakaradno po uzoru na Haški tribunal, ovdje se pravi neka pompezna priča o silnim dokumentacijama, koje nisu originali i nisu ovjerene kopije i to se ulaže kao navodni dokaz nečega. Meni je elementarno uskraćeno pravo na pravično suđenje, nemamo mogućnost da dokažemo nevinost. Pred sudom koji nema ustavnu osnovu, pred tužilaštvom, koje nema ustavnu osnovu. Imaju iza sebe nakaradnu volju jednog dijela tužilaca, koji nešto fingiraju i upućuju sudu da se tim bavi kako bi nam se oduzimalo vrijeme, kako bi na kraju ispalo da je istina ono s početka, a to je da ih je (Michael) Murphy sve skupio jednom na večeru i rekao 'krenite odmah'. Najbolji za to dokaz je onaj Peđa Koljević (ispravno Kojović), koji prije nekoliko dana kaže 'evo, vidjet ćemo, čekamo odluke suda, on će odlučiti ko može, ko ne može ići dalje'. To je ozbiljan pritisak na sud", kazao je Dodik.

Na kraju je ispričao jedan od momenata s današnjeg ročišta, koji je njemu bio najzanimljiviji.

"Nemam ništa da vam ispričam sa suđenja, osim onoga kada je sudinica rekla tužiocu da više ne upada u riječ i da će ga kazniti, ja sam dobacio i rekao da molim da ga kazni, jer je kriv. On veze nema ni o čemu. Onda je ona uzvratila da bih i ja trebao pripaziti se kazne, pa sam ja rekao kaznite i mene. Ja mislim da je to bilo najzanimljivije na današnjem suđenju", kazao je Dodik.