Lokalni izbori 2024.
103

SDA Novi Grad želi svog kandidata za načelnika, ali je upitna podrška vrha stranke

A. Ku.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Dok Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Novi Grad želi imati svog kandidata za načelničku poziciju u ovoj sarajevskoj općini, izvjesno je da će teško dobiti podršku viših stranačkih nivoa s obzirom na pregovore koji se vode u Kantonu Sarajevo.
Predstavnici SDA, Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratske fronte (DF) održali su prethodnih dana nekoliko sastanaka na kojima je razgovarano o odabiru zajedničkih kandidata za načelničke pozicije u Kantonu Sarajevo na predstojećim lokalnim izborima.

Iako je bilo izvjesno da će SDA i DF podržati Semira Efendića (SBiH) u utrci za novi načelnički mandat, danas se oglasio Općinski odbor Stranke demokratske akcije Novi Grad, koji je najavio da će SDA ipak imati svog kandidata za načelnika u ovoj općini.

Tragom te informacije kontaktirali smo potpredsjednika SDA Harisa Zahiragića i pitali ga da li će SDA podržati Semira Efendića za načelnika Općine Novi Grad ili će imati svog kandidata, kako navode iz općinske organizacije.

"Pozdravljam rad, trud, entuzijazam i optimizam svakog općinskog odbora SDA, evidentna je nova energija na terenu nakon provedenim unutarstranačkih izbora širom Bosne i Hercegovine. Za svaku pohvalu je i pravovremeni proces nominacije, odabira i pripreme kandidata za sve pozicije za predstojeće lokalne izbore. Međutim, niti jedan općinski odbor pojedinačno nije stranka, nego njen lokalni organ, pa s tim u vezi odluku o tome hoće li i gdje će SDA imati kandidata za načelnika ili ćemo 'pak ići u neki zajednički nastup na predstojećim izborima s nekim drugim strankama, donijet će viši organi stranke", kaže Zahiragić za Klix.ba.

Zahiragić: Nećemo u obzir uzimati ničije privatne ili psolovne interese
Zahiragić: Nećemo u obzir uzimati ničije privatne ili psolovne interese

Dodaje da je SDA ozbiljna stranka te njeno članstvo ozbiljno pristupa svim temama, a posebno ovoj koja se odnosi na odabir kandidata za predstojeće izbore.

"Zbog toga prilikom donošenja odluka nećemo u obzir uzimati ničije privatne, poslovne ili porodične interese, a posebno nećemo u obzir uzimati bilo čije dobre odnose sa strankama ili pojedincima iz Trojke. Donijet ćemo odluke imajući u vidu isključivo interese države, građana i naravno stranke u cjelini. Pregovori sa SBiH-om i DF-om o zajedničkom nastupu u KS su u završnoj fazi i brzo ćemo znati njihov konačan ishod", ističe Zahiragić.

Kaže i da je njegov stav o radu aktuelnog načelnika Semira Efendića pozitivan.

"Ukoliko me pitate konkretno za općinu Novi Grad, smatram da načelnik Semir Efendić radi dobar posao i volio bih da uspijemo postići sporazum o zajedničkom nastupu koji bi, između ostalog, rezultirao i time da ga SDA podrži u borbi za još jedan mandat, ali i time da u svim općinama KS zajedno ponudimo adekvatnu alternativu kadrovima i politikama 'Trojke' koji nisu opravdali povjerenje građana sa posljednjih lokalnih izbora. Svakako, ni moj lični stav o ovoj temi nije presudno važan, nego će, ponavljam, odluku o tome donijeti organi stranke, prije svega Kantonalni odbor SDA Sarajevo, a u konačnici i Predsjedništvo stranke", zaključuje Zahiragić.

Podsjetimo, Klix.ba je ranije pisao o potencijalnim kandidatima za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo, a kao jedan od kandidata je bio naveden predsjednik OO SDA Novi Grad Adnan Efendić.

Efendić je trenutno zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.