Regija
9

Bivši šef MMF-a Strauss-Kahn će savjetovati Vladu Srbije

Klix.ba
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AFP)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AFP)
Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn je pristao da savjetuje Vladu Srbije i očekuje se njegov dolazak u Beograd iduće sedmice, izjavio je srbijanski zamjenik premijera Aleksandar Vučić.

"Složili smo se u principu, postoje samo tehnički detalji koje treba dogovoriti," rekao je Vučić za AFP, dodajući kako se očekuje da će bivši šef MMF-a u Beograd doći u roku od sedam dana.

Vučić je ranije u izjavi srbijanskim medijima rekao da će Strauss-Kahn biti savjetnik Vlade, te da će osim njega savjetovati i ministra finansija i premijera.

Nije obznanjeno koliko će vremena Strauss-Kahn biti angažiran za ovaj posao, kao ni njegov honorar. Ovaj 64-godišnji ekonomista će pomoći Srbiji da reprogramira svoje dugove, rekao je Vučić, dodajući da Strauss-Kahn nije bio posebno zadovoljan kada mu je prezentirana situacija u kojoj se nalazi Srbija, ali je već ponudio nekoliko rješenja.

Strauss-Kahn je dao ostavku u MMF-u nakon što je 2011. godine uhapšen zbog navodnog seksualnog napada na sobaricu u njujorškom hotelu.