vijesti
0

Legija otkrio ko su ubice novinara Slavka Ćuruvije

Anadolija
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Zvaničnici Vlade Srbije saopštili su večeras da je rasvijetljeno ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i potvrdili navode medija da su osumnjičeni za to pripadnici Državne bezbjednosti (DB). Ključni svjedok Milorad Ulemek Legija.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je kao nalogodavac ubistva Ćuruvije osumnjičen Radomir Marković, organizator Milan Radonjić, a da su neposredni izvršioci Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Radisavljević je potvrdio da su danas uhapšeni Romić i Radonjić i da za mjesec-dva, kada se završi istraga očekuje podizanje optužnice i oni će večeras biti saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Specijalni tužilac je posebno izdvojio da je ovaj slučaj rasvijetljen nakon što se došlo do "žive riječi".

"Došli smo do osobe koja je odlučila da progovori o ovom slučaju. Radi se osobi koja je akter mnogih događaja iz tog vremena. Radi se o Miloradu Ulemeku", rekao je Radisavljević, istakavši da je bivši komadant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i osuđenik za ubistvo premijera Zorana Đinđića prošle sedmice iznio nove činjenice u vezi sa ubistvom novinara i vlasnika lista "Telegraf" Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.

Radisavljević je saopštio da je Ulemek bezuslovno i bez ikakvih benefita zbog vremena provedenog u zatvoru odlučio da progovori i dao detaljne informacije o ovom događaju.

Predsjednik Komisije za rasvjetljavanje ubistva novinara Veran Matić, koji je učestvova u rasvjetljavanju ubistva Ćuruvije, rekao je da istraživanja medija i novinara pozitivno doprinijeli rezultatima istrage.

"Postignuta je sinergija svih institucija koja je omogućila da se stvori dovoljno materijala za podizanje optužnice", rekao je Matić istakavši da se do rezultata došlo zajedničkim radom tužilaštva, policije, BIA i uz koordinacju vicepremijera Aleksandra Vučića.

On je rekao da će Komisija nastaviti sa rasvjetljavanjem ostalih slučajeva ubistava nivinara u Srbiji i da će to omogućiti budući siguran rad novinara kao čuvara javnog interesa.

"Ovo je veliki dan za slobodu novinarstva i ona je nemoguća kada imate nekažnjene ubice", poručio je Matić.

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić je istakao da su navode Ulemeka potrdila još dva svjedoka čija imena zbog njihove bezbjednosti nije mogao da saopšti.

On je najavio da će uskoro biti riješen slučaj Darka Šarića i potvrdio hapšenje saradnika Luke Bojovića - Aleksandra Obradovića Dejtona.